Jak se slaví Vánoce ve světě?

Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Řekové by sice namítli, že to jsou přece Velikonoce. Každopádně všude platí, že Vánoce mají být svátky klidu, obdobím, kdy se navštěvují rodiny a lidé si jsou velmi blízko. To platí v celé Evropě, tedy tam, kde si křesťané připomínají narození Ježíše. Ať už je to 24. prosince nebo 6. ledna, kdy oslavují hlavně věřící, kteří se hlásí k pravoslavné církvi.

V Anglii dárky naděluje Father Christmas, v Německu je to Christkind nebo Weinachtsmann, ve Skandinávii Santa Claus. Ve Francii dává dětem dárečky do připravených bot nebo ponožek Otec Vánoc, Pere Noël. Na francouzském štědrovečerním stole obvykle nechybí krocan s kaštanovou nádivkou anebo husí játra.

Vánoční loď v Řecku

U štědrovečerní tabule na Ukrajině byste zase našli tzv. kuťu. Tradiční kaši z tlučené pšenice, makových zrníček, medu a oříšků. Je to ale jen jeden z dvanácti tradičních pokrmů, které na vánočním stole nesmí chybět. V Řecku si oblíbili krůtu a na Nový rok nesmí chybět tzv. Vasilopita se zapečeným penízkem.

O vánočních tradicích a zvycích v Evropě a dokonce i v Africe vám budou vyprávět lidé, kteří žijí v Česku, ale na Vánoce své rodné země nikdy nezapomenou. Řecké tradice a zvyky vám přiblíží vedoucí katedry novořečtiny FF UK Konstantinos Tsivos. Do Gruzie vás zavede spolupracovnice organizace Člověk v tísni Kristina Kvetenadze, na Ukrajinu se vydáte se studentkou Univerzity Pardubice Tatjanou  Korovčenko.

Vánoce v Německu

Jak slaví Vánoce ve Francii, se dozvíte od Caroline Novak Jolly, která má na Univerzitě Pardubice na starosti mezinárodní vztahy. Německé Vánoce vám přiblíží Inge Maissner, vedoucí Goethe centra v Pardubicích. A do afrického Mali vás zavede Ye Traore, která už 25 let žije v Praze. Co je typické pro finské Vánoce a jak vypadá eskymácký betlém? To vám v pořadu Na nedělní vlně z Pardubic přiblíží etnografka Jana Jiroušková z Ústavu etnologie FF UK v Praze.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.