Jak se randí s HIV? Vyrovnat se s tím mi trvalo několik let, říká fotograf Martin Kámen

27. leden 2024

„S dnešní medicínou jsem HIV nedetekovatelný a můžu žít dlouhý život, stejně jako kdokoli jiný, ale to stigma tady přetrvává. Nejen obecně ve společnosti, ale i uvnitř LGBTQ+ komunity,“ říká v hotcastu Pot fotograf a umělec Martin Kámen. S moderátory Karlem Vladykou a Eliškou Soukupovou sdílel svou zkušenost s HIV diagnózou, jak se s ní dnes žije a randí, ale i jaké rozdíly vnímá mezi Českem a Španělskem, kde žije.

„Vyrovnat se s tím mi trvalo několik let. Ani ne tak sám se sebou, ale spíše s tím, jak s tím jít ven, zejména u rodiny. Obecně mám pocit, že coming outy u LGBTQ+ lidí jsou traumatická záležitost, a to kvůli špatně nastavené společnosti,“ reflektuje Martin Kámen svou diagnózu.

Karel Vladyka, Martin Kámen a Eliška Soukupová

Randit a sexuálně žít může dnes díky pokročilé medicíně prakticky stejně, jako dříve, ale to neznamená, že pozitivní status nemusí být například při online seznamování překážkou: „Je na tvém uvážení, jestli dáš informace o svém HIV stavu ‚na plakát‘. Člověk musí pořád pracovat s vlastním svědomím, i s tím, jak se chce prezentovat. Za svůj zdravotní status se nestydím, ale zároveň nechci, aby to formovalo celý první dojem.“

Čtěte také

V rámci svého doktorandského projektu Queer Collective Memorial se Martin Kámen zabývá LGBTQ+ památníky. „Byl bych rád, kdyby můj výzkum a výstup započal komunikaci o tom, že by tady po vzoru jiných evropských měst měl vzniknout nějaký takový památník. V rámci svého výzkumu se snažím taky hledat formu, jak by měl takový památník vypadat.“

Jak se žije a randí s HIV? Změnila Martinova diagnóza jeho přístup k sexu? Co jsou podle něj největší problémy pro dnešní LGBTQ+ komunitu? A jak vnímá informovanost o HIV v české společnosti? Poslouchejte v hotcastu Pot.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.