Jak se podepsat hlaholicí? Na Troskách vás to naučí věrozvěstové

6. červenec 2018

Cyrilometodějské slavnosti na hradě Trosky lákají mimo jiné na výuku hlaholice. Tímto nejstarším slovanským písmem učí návštěvníky psát herci v rolích řeckých misionářů Cyrila a Metoděje.

Věrozvěstové na Troskách

„My tady s bratrem Metodějem jsme na požádání zdejšího knížete Rostislava přišli na Moravu, protože tady se už lidé obraceli na křesťanství. Ale protože se tady kázalo v latině, tak tomu písmu nerozuměli. Tak kníže Rostislav vymyslel, že bude lepší, když to bude v domácím jazyce. Proto nás povolal, abysme jim pomohli rozšířit víru. Vyšli jsme roku 862 z řecké Soluně, z Řecka, a o rok později jsme došli do Čech, kde jsme začali šířit naše písmo, které jsme vymysleli,“ popsal Vladimír Kryštof Maliňák, který na slavnostech představuje Cyrila. 

Zábavná historie je určena dětem i dospělým

Zábavná i poučná vystoupení věrozvěstů s výukou psané hlaholice se odehrávají na hradním nádvoří. V předhradí pak na návštěvníky letošních Cyrilometodějských slavností čeká dobový trh a k vidění jsou i sokolnická, kejklířská a šermířská vystoupení. Otevřeno je dnes až do pěti odpoledne.

Na slavnostech vystupují také kejklíři, šermíři nebo sokolník s dravci. V předhradí je pak dobové tržiště

Na léto připravili na Troskách i další zajímavý program. Třeba v sobotu 21. července si lidé můžou užít simulované dobývání hradu švédskými vojsky z dob třicetileté války. Každou středu pak promítá tamní letní kino. Na programu jsou filmy Karla Zemana.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio

Související