Jak rychle má růst minimální mzda? „Hrozbou jsou skokové změny,“ říká Bohumír Dufek

Sociální demokracie prosazuje zvýšení minimální mzdy na polovinu průměrné mzdy, hnutí ANO je ale proti. Jaký je názor předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka? „Chtěl bych, abychom v České republice viděli ekonomickou realitu,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Bohumír Dufek připomíná, že v Česku nerostla minimální mzda sedm let, a pokud se nyní navýší razantně, tak to ohrozí zaměstnanost v malých firmách v malých městech a na vesnicích.

Neměli jsme dovolit pravicovým vládám, aby nám nezvedly minimální mzdu ani o korunu.
Bohumír Dufek

„V rámci ekonomiky jsou nejškodlivější věci, když jsou skokové změny,“ nastiňuje s tím, že lepší je, když člověk pracuje, než aby šel na úřad práce.

Minimální mzda také podle něj táhne ostatní tarifní třídy v jednotlivých stupních až tak do osmé třídy, a není možné, aby rostla tak rychle, protože pak se nivelizují mzdy.

Jan Skopeček: Superhrubá mzda byla chyba. Nepovažuji za logické, aby lidé platili daně z daní

03569157.jpeg

Před deseti lety ODS zavedla superhrubou mzdu. Teď ji chce zrušit a zavést 15% daň z hrubého platu. Proč? A kolik by stála jimi navrhovaná změna? Ptáme se poslance a ekonomického experta ODS Jana Skopečka.

„Do třetí třídy je to nákladově pro některé firmy moc skokové, není to o tisícikoruně, ale o dalších finančních prostředcích, které musí ještě zaměstnavatel vyplatit,“ dodává.

Důležité je také podle jeho slov zamezit, aby z České republiky nešly všechny zisky do kapes zahraničních firem, ale aby tady zůstávaly, investovalo se a zvedala se mzdová hladina.

„Ale to jde ruku v ruce, nemůžete to udělat skokově,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh