Jak připravit grilovaného candáta s cukrovým hráškem? Recept předvedl Filip Sajler

Filip Sajler, jeden z Kluků v akci, naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat grilovaného candáta s cukrovým hráškem a vinným sabayonem. Uvařil ho v tržnici a restauraci nazvané Pankrácký rynek. Ochutnala i zpěvačka Petra Černocká.

Grilovaný candát s cukrovým hráškem

Ingredience
  • filet z candáta
  • 150 až 200g hráškových lusků
  • 2 limetky
  • máslo
  • 2 žloutky
  • sůl
  • cukr
  • pepř
  • bílé víno

Postup:

Filátka candáta nakrojíme na straně kůže, aby se maso při přípravě nezkroutilo.

Na hodně rozpálenou pánev dáme máslo a následně vložíme candáta kůží na pánev. Necháme přibližně 1 až 2 minuty zapéct. Nelekejte se, pokud se kůže přilepí k pánvičce. Jde o běžný stav. Kůže se po chvíli sama odlepí.

Filip Sajler, Petra Černocká a Patrik Rozehnal

Poté pánev dáme stranou a candáta obrátíme. Maso tak samo na zbytkovém teple dojde. Nakonec maso osolíme a můžeme posypat nastrouhanou citronovou kůrou (kůru nezapomeneme před strouháním dobře omýt) a lehce zakápneme limetkou.

Na rozpálenou pánev dáme máslo a přidáme hráškové lusky a zprudka opečeme.

Vinný sabayon

Ingredience
  • 2 žloutky
  • 250 ml dezertního vína
  • limetková šťáva
  • lžíce másla
  • sůl
  • cukr

Postup:

Do kovové nebo skleněné misky nad kastrol s vroucí vodou dáme žloutky, nakrájenou petrželku, lžičku másla, špetku soli a cukru. Přilijeme bílé víno a limetkovou šťávu. Šleháme 5 až 8 minut do zpěnění a zhoustnutí. Pak odstavíme z plotny.

Filip Sajler a ryba na grilu

Filet z candáta podáváme s vařeným bramborem, těstovinami nebo také rýží. Vinný sabayon slouží jako omáčka na lososa.

Filip Sajler

Vaření miluje a říká, že člověk se stále musí učit, protože kdo je připraven, není překvapen. Při vaření zdůrazňuje maximální jednoduchost, tradiční kuchařské postupy a čerstvé suroviny. Vaří rád i doma. Miluje bramborák, bramboračku, smažený řízek, knedlíky s vajíčkem, zkrátka českou kuchyni.

Ve volném čase hraje florbal, jezdí na snowboardu nebo zkouší wakeboarding. Je blázen do rychlých aut, závodů do vrchu a hip-hopu. Koření to život!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.