Jak připravit grilovaného candáta s cukrovým hráškem? Recept předvedl Filip Sajler
Filip Sajler, jeden z Kluků v akci, naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat grilovaného candáta s cukrovým hráškem a vinným sabayonem. Uvařil ho v tržnici a restauraci nazvané Pankrácký rynek. Ochutnala i zpěvačka Petra Černocká.
Grilovaný candát s cukrovým hráškem
- filet z candáta
- 150 až 200g hráškových lusků
- 2 limetky
- máslo
- 2 žloutky
- sůl
- cukr
- pepř
- bílé víno
Postup:
Filátka candáta nakrojíme na straně kůže, aby se maso při přípravě nezkroutilo.
Na hodně rozpálenou pánev dáme máslo a následně vložíme candáta kůží na pánev. Necháme přibližně 1 až 2 minuty zapéct. Nelekejte se, pokud se kůže přilepí k pánvičce. Jde o běžný stav. Kůže se po chvíli sama odlepí.
Poté pánev dáme stranou a candáta obrátíme. Maso tak samo na zbytkovém teple dojde. Nakonec maso osolíme a můžeme posypat nastrouhanou citronovou kůrou (kůru nezapomeneme před strouháním dobře omýt) a lehce zakápneme limetkou.
Na rozpálenou pánev dáme máslo a přidáme hráškové lusky a zprudka opečeme.
Vinný sabayon
- 2 žloutky
- 250 ml dezertního vína
- limetková šťáva
- lžíce másla
- sůl
- cukr
Postup:
Do kovové nebo skleněné misky nad kastrol s vroucí vodou dáme žloutky, nakrájenou petrželku, lžičku másla, špetku soli a cukru. Přilijeme bílé víno a limetkovou šťávu. Šleháme 5 až 8 minut do zpěnění a zhoustnutí. Pak odstavíme z plotny.
Filet z candáta podáváme s vařeným bramborem, těstovinami nebo také rýží. Vinný sabayon slouží jako omáčka na lososa.
Filip Sajler
Vaření miluje a říká, že člověk se stále musí učit, protože kdo je připraven, není překvapen. Při vaření zdůrazňuje maximální jednoduchost, tradiční kuchařské postupy a čerstvé suroviny. Vaří rád i doma. Miluje bramborák, bramboračku, smažený řízek, knedlíky s vajíčkem, zkrátka českou kuchyni.
Ve volném čase hraje florbal, jezdí na snowboardu nebo zkouší wakeboarding. Je blázen do rychlých aut, závodů do vrchu a hip-hopu. Koření to život!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.