Jak překonat omikron? Třetí dávky, kratší karanténa a testování dvakrát týdně, věří vakcinolog Chlíbek

6. leden 2022

Počet lidí nakažených koronavirem už třetí den po sobě opět stoupá. Příčinou může být šíření varianty omikron. Státní zdravotní ústav tento týden informoval, že variantu omikron detekoval u 15 % zkoumaných vzorků a očekává, že do 10 dnů u nás převládne. Česko proto od příštího úterý zkrátí trvání karantény a izolace ze dvou týdnů na pět dní a od 17. ledna přibude dvakrát týdně testování ve firmách.

„Vycházelo se z nových poznatků, podle kterých člověk nemocný variantou omikron nejvíc vylučuje virus dva dny před prvními příznaky a první tři dny nemoci,“ vysvětluje argumenty pro výrazné zkrácení karantény a izolace šéf nového Národního institutu pro zvládnutí pandemie a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Kratší izolace a karanténa by měla předejít tomu, aby v klíčových profesích došlo k akutnímu nedostatku pracovníků.

Omikron obchází imunitu

U varianty omikron je podle Chlíbka 3 až 8krát vyšší riziko opětovné infekce i u lidí, kteří covid-19 prodělali. Ale ukazuje se, že tři dávky očkování jsou schopny účinnost ochrany i proti této variantě zvýšit zpátky až na 80 %. Samotné prodělání nemoci na variantu omikron bohužel nebude moc fungovat,  

Jsou podle Romana Chlíbka antigenní testy pro odhalování nákazy variantou omikron spolehlivé? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.