Jak o Palachově smrti informovaly Rozhlasové noviny?

16. leden 2019

Na den přesně před 50 lety se v Praze upálil student Jan Palach. Protestoval tak proti politickému vývoji v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. V Libereckém kraji si Palachův čin připomenou na několika místech, v Liberci událost připomene rektor Technické univerzity a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Jan Šolc.

Výročí Palachova činu si v našem kraji připomenou na řadě míst. V Liberci dnes 16. ledna odpoledne promluví rektor liberecké univerzity Miroslav Brzezina a čestný občan Liberce a poradce prezidenta Václava Havla Jan Šolc. Proslovy můžeme slyšet na náměstí Dr. Edvarda Beneše. V pět hodin odpoledne se pak tichý průvod vydá k památníku obětem komunismu. Naopak Jablonec nad Nisou se k pietním akcím nepřipojí.

Jan Palach

Dvacetiletý student Jan Palach se před půlstoletím na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Sám to později v nemocnici zdůvodnil tím, že protestoval proti nesvobodě slova a tisku. V dopise, který zanechal, naléhal, aby Československo například zrušilo cenzuru a zavedlo zákaz rozšiřování okupačního tisku.

Několik dní po činu v nemocnici student zemřel, takto o tom informovaly tehdejší Rozhlasové noviny z 19. ledna 1969: „Přes veškerou poskytnutou péči a obětavé úsilí lékařů i ostatního ošetřujícího personálu pacientův organismus nevydržel zatížení, jaké představovalo těžké popálení plamenem hlubokého třetího stupně postihující více než 85 % celkového povrchu těla.“

Palachova pohřbu se zúčastnilo na 200 000 lidí. Měl i následovníky, třeba studenta Jana Zajíce, který se upálil zhruba o měsíc později.

Lidé při pohřbu Jana Palacha, 25. ledna 1969

V Semilech nachystali pietní místo s fotografií Jana Palacha. Místní ho budou moci navštívit od ode dneška do 21. ledna u budovy historické radnice. V České Lípě se koná od tři čtvrtě na sedm krátká vzpomínka, součástí je i čtení. V sobotu 19. ledna se tam lidé setkají znovu, a to v pět hodin odpoledne na námětí T. G. Masaryka. Po úvodním slově se zúčastnění přesunou do parku Dr. Milady Horákové. Číst se tam bude znovu, a to přímo z dopisu Jana Palacha.

Jan Palach a jeho rozhovor s doktorkou v nemocnici po upálení

Hrob Jana Palacha, Olšanské hřbitovy
autor: Jan Charvát

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka