Jak jíst rohlík nebo chléb ke gulášové polévce? Nebuďte jako dědeček z minulého století
Často k polévce dostaneme pečivo. Jak k ní jíst rohlík nebo chléb? Můžeme si ho namáčet, ukusovat. Co s ním máme dělat? Radí Ladislav Špaček.
Rozhodně si krajíček chleba nebo rohlík nemůžeme natrhat na kousky a vložit do gulášové polévky. To dělával můj dědeček, ale dneska už jsme někde jinde.
Pečivo budeme ulamovat po soustech, vkládat ho do úst a zajídat polévkou. Nebudeme to znečišťovat, že bychom potom rozmočený chléb vytahovali z polévky. Je to nechutné a není k tomu žádný důvod.
Když to uděláme tak, že vložíme sousto rohlíku nebo chleba do úst a zalijeme lžící polévky, dosáhneme úplně stejného efektu. Akorát, že to, co se odehrává v ústech, nevidí nikdo jiný. Proto bychom měli pečivo ulamovat, nikoliv ukusovat nebo vkládat do polévky.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.