Jak funguje dogdancing a jaké plemeno se pro to hodí? Zásadní je hlas psovoda, gesta jsou zakázaná

4. září 2021

Kristýna Lakomá je studentka veteriny, která se ve svém volném čase věnuje tanci se psem. Je velmi úspěšná na soutěžích v dogdancingu. Na Mistrovství České republiky mládeže v kategorii Freestyle získala se svým psem druhé místo. Celkově je se svým čtyřletým parťákem zvaným Happy patnáctá v republice.

Čtěte také

Tanec musí bavit psa i psovoda. Psovod vybere hudbu a jednotlivé cviky, které poskládá do toho správného rytmu. Povely mohou být různé, například skokové, to pes skáče přes nohy nebo přes ruce psovoda. Další cviky se provádějí na zemi, třeba otočky nebo válení sudů. Všechno se to kombinuje, a je řízeno hlasem psovoda. Ten je jedinou zbraní, jak psa pozvednout k co nejlepšímu výkonu.

Gesta psovoda jsou na soutěžích zakázaná, stejně tak je přísně zakázáno štěkat. To platí zase pro psa. Na soutěžích se pes nesmí ani odměňovat dobrotami, což je pro začátečníky asi to nejtěžší. Hlas je skutečně jediným nástrojem psovoda, proto musí být patřičně slyšet, aby byl pes správně namotivovaný.

Border kolie jsou velmi chytré, aktivní a je nutné jim věnovat náležitou pozornost

„Happy je pes, který se velmi rychle naučí celou sestavu nazpaměť. Je velmi chytrý. Ale jak jednou má něco v hlavě, těžko to z ní dokáže zase vypustit. Je také netrpělivý. Chce co nejdříve ukázat, jak se to hezky naučil a pak předbíhá na hudbu a nejde nám to do rytmu,“ vysvětluje Kristýna Lakomá.

Borderka potřebuje zaměstnat i hlavu

„Náš tým, to jsem já jako psovod a můj pes Happy. Je to čtyřletý kříženec border kolie. I když právě různé druhy kolií se používají ke psímu tanci velmi často, můžete to klidně zkusit i s jinými plemeny. Velikost ani věk nejsou překážkou. U border kolie bych byla opatrná. Je to přece jen složitější plemeno. Můj Happy, když něco dostane do hlavy, těžko se toho vzdává. A to je někdy při tanci problém. Má svou nacvičenou sestavu a nové prvky se mu nezamlouvají,“ směje se osmnáctiletá Kristýna a dodává, že sheltie pro změnu velmi rády štěkají, když nemají.

Kříženec border kolie Happy Kristýny Lakomé

Tanec se psem je velmi oblíbený u dívek. V pubertálním věku hledají nějaké citové pouto a právě tento způsob zábavy je pro ně ideální. Je až neuvěřitelné, jaké kreace pak dokážou se svým parťákem vytvářet na soutěžích v dogdancingu. Vztah mezi dívkou a psem je velmi silný.

Spustit audio

Související