Jak dopadá válka na ukrajinské Židy, vychází nový překlad rabína Sidona a kdo byl Otto Muneles

6. březen 2022

Jak dopadá válka na Ukrajině na tamní Židy? Už víte, který překlad svitku Ester si budete za pár dní číst o Purimu? A jaký odkaz nám zanechal Otto Muneles?

Ukrajinští Židé odcházejí do Izraele

Ruská invaze na Ukrajinu spustila obrovskou uprchlickou vlnu. Na cestě ze země je již více než milion lidí. Uprchlíky přijímá řada zemí. Je mezi nimi i Izrael, který přijímá ukrajinské Židy. O aktuální situaci hovoří Gita Zbavitelová.

Kolik Ukrajinců může do Izraele v rámci zákona o návratu přijít? A jaká je historie židovské komunity na Ukrajině? Poslechněte si Gitu Zbavitelovou.

Pět svátečních svitků

Jak se vyrovnat s hrůzou války? Tato otázka se v posledních dnech stala v souvislosti s boji na Ukrajině znovu velmi naléhavou. Zabývají se jí ale i tak staré texty, jako je biblická kniha Pláč Jeremiášův. Ten nyní spolu s dalšími čtyřmi knihami vychází nově v překladu vrchního zemského rabína Karola Efraima Sidona. Pět svátečních svitků neboli Chameš megilot zahrnuje ještě knihu Ester, Rút, Kazatel a Píseň písní. Dvojjazyčné hebrejsko-české vydání vychází ve spolupráci nakladatelství Garamond a nakladatelství Jiří Blažek. Terezie Jirásková se rabína Sidona ptala i na jeho obavy, které vydání knihy provázejí.

O jakých svátcích se chameš megilot čtou? A překlad které knihy byl pro Sidona nejtěžší? A proč? To prozrazuje příspěvek Terezie Jiráskové.

Před 55 lety zemřel významný český judaista Otto Muneles

S Jiřím Langerem odjel za chasidy na Podkarpatskou Rus, za druhé světové války ztratil rodinu a náboženskou víru, ale také se stal jedním z předních evropských znalců judaistiky. Od smrti Otto Munelese uplynulo 55 let. O jeho odkazu mluvila Anna Jurečková s judaistou z knihovny Židovského muzea v Praze Michalem Buškem.

Jaké byly Munelesovy kořeny? Jak prožil nacistickou presekuci? Jak přispěl ke studiu judaistiky? A jaká díla vydal? I to prozrazuje první březnový Šalom alejchem.

Šalom alejchem tentokrát doprovází dvě písně americké písničkářky Reginy Spektor, která se jako mnoho umělců a veřejně známých osobností ozvala proti ruské okupaci Ukrajiny. Spektor se narodila v židovské rodině v Moskvě a v roce 1989 jako 9letá přišla s rodiči do New Yorku. Hlásí se i k ukrajinským kořenům své rodiny.

Poslechněte si celý pořad Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio