Jak bude vypadat mistrovství republiky vodicích psů v Liberci, na to jsme se zeptali jeho pořadatele Romana Vaňka

Roman Vaněk přišel kvůli cukrovce o zrak až v dospělém věku, přesto se nevzdal a žije aktivním životem. Poté, co se sám naučil chodit ven se svým psem Nabuchodonozorem, začal pro své přátele s podobným hendikepem pořádat závody vodicích psů. Mistrovství republiky v této disciplíně se koná v Liberci 5. června.

Nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci budou v neděli závodit na náměstí Edvarda Beneše. Akce začne v 9 hodin ráno. Soutěžící budou chodit po libereckém náměstí a blízkém okolí. Musí například správně vyhledat všechny překážky, bezpečně přejít ulice, nebo třeba najít autobusovou zastávku.

„Budeme tam mít i doprovodný program, lidi si třeba můžou vyzkoušet jízdu na dvojkole. Máme tam stánek, kde budou kompenzační pomůcky pro nevidomé, takže lidi se můžou podívat, jak fungují naše mluvící mobily, hodinky, počítače. Lidi se budou také moci podívat, jak funguje Braillovo písmo…,“ přiblížil pořadatel závodů Roman Vaněk.

Na náměstí bude i nevidomý masér z Liberce Jiří Pikeš, který zájemcům poskytne masáže. Lidé si budou moct vyzkoušet i brýle, které simulují ztrátu zraku, a jak se používá bílá hůl. Budou i ukázky psí fyzioterapie. Celou akci zahájí vystoupení kapely z Jedličkova ústavu Rachotband.

Kromě informací o závodech vyprávěl Roman Vaněk i svůj příběh, jak v dospělosti prakticky přišel o zrak, i jak bylo těžké vyrovnat se s tímto hendikepem. I o tom, jak začal organizovat závody, založil spolek na pomoc nevidomým a slabozrakým, a dokonce i napsal několik knih pro děti. Do studia Českého rozhlasu Liberec ho doprovodila jeho manželka Marcela Vaňková a jeho vodicí pes Nab.

Spustit audio

Související