Jak bude vypadat biotopové koupaliště v Semilech? Podívejte se na vizualizace

14. květen 2018 07:00

Zastupitelé Semil dnes 14. května projednají přípravu nového koupaliště. Čistit vodu by v něm měly rostliny, půjde tedy o takzvaný biotop. Jeho vybudování by mohlo stát až 22 milionů korun.

Vizualizace, vítězný návrh budoucí podoby biotopového koupaliště v Semilech

Vedení města je v kontaktu s projekční firmou, které zaplatilo stovky tisíc korun. Počítá s tím, že by se náklady vyšplhaly na necelých 22 milionů korun.

Ze tří návrhů město vybralo ten vítězný

V ceně je nejen samotná vodní plocha, ale taky třeba zavlažování nebo stavba budovy, kde budou převlékárny. „Studie, která znamenala, že začneme rozvíjet projekt, avizovala pouze biotopové koupaliště, ale přidali jsme k tomu i zázemí – je potřeba mít i kabiny a drobné občerstvení,“ vysvětluje starostka Semil z Volby pro Semily Lena Mlejnková a pokračuje: „Projekt jsme zadali do architektonické soutěže, byly tři návrhy a vítězný jsme zrealizovali do konečné podoby.“

Jak funguje ekologické neboli biotopové koupaliště? Voda v něm cirkuluje a čistí ji mikroorganismy vodních rostlin. Podobná koupaliště jsou podle serveru ekolist.cz třeba v Praze, u Litovle v Olomouckém kraji nebo v obci Blovice u Plzně.

Všechny vizualizace na webu města

Nový objekt zázemí na koupališti by měl stát šest milionů. Celý areál by město platilo samo. Jak by měl finálně vypadat, si lidé mohou najít přímo na webu města. Tam tedy najdou i takzvané vizualizace. Návrh projektu vyhrál před třemi lety anketu o využití části rozpočtu. Hlasovali v ní sami obyvatelé.

Jeden z návrhů na podobu semilského ekologického koupaliště, který ovšem u města neuspěl
autor: jch
Spustit audio