Jádrové rohlíčky aneb Mašle podle prababičky

6. prosinec 2019

Tohle cukroví už do Vánoc nestihnete, bude se ale báječně vyjímat mezi pohoštěním na silvestrovském večírku nebo u novoroční kávy.

Jádrové rohlíčky peče podle starého rodinného receptu paní Andrea Klabanová z libereckých Ruprechtic. V rodině jim říkají „mašle“, zřejmě je prababičky pekly ve tvaru mašlí. Paní Andrea je teď dává do rohlíčkových formiček. A o pradávný recept se s námi podělila.

Na těsto potřebujete:

  • 125 gramů mletých vlašských ořechů
  • 125 gramů strouhanky
  • 250 gramů moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 našlehaný bílek

Vše smíchejte vařečkou a nechte asi ½ hodiny odpočinout. Těsto natlačte do rohlíčkových formiček a upečte. Po upečení nechte rohlíčky asi 3 týdny odležet v krabicích. Potom je naplníte krémem.

Na krém potřebujete:

  • ¼ litru mléka
  • 3 lžíce solamylu
  • 3 lžíce hladké mouky

To vše svařte a nechte vychladnout. Poté do hmoty vmíchejte:

  • 250 gramů másla
  • 3-4 lžíce rumu
  • kakao a moučkový cukr dle chuti

Krém na rohlíčky nejlépe nanesete cukrářským sáčkem. Nakonec rohlíčky přelijte rozpuštěnou čokoládou.

Jíst je můžete hned, lepší je ale nechat je do druhého dne rozležet. V lednici Vám pak vydrží až měsíc.

Recept na „mašle“ máme od paní Andrey Klabanové z Liberce
autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio