Jablonecké muzeum vystavuje skleněné plastiky a vitráže světově uznávané výtvarnice Gizely Šabókové

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie připravilo k významnému životnímu jubileu sklářské výtvarnice Gizely Šabókové výstavu představující různé podoby její tvorby - od skleněných tavených plastik po vitráže, malbu a grafiku.

„Vzhledem k tomu, že v letošním roce oslavila úžasné sedmdesáté narozeniny, tak to byl pěkný point na to, abychom představili mnohostrannost její tvorby. Přestože se v poslední době věnuje zejména taveným a řezaným plastikám, tak vytvářela taky vitráže, kreslí…,“ přiblížil výstavu její kurátor Petr Nový.

„Učila jsem se brousit sklo, potom jsem šla do Železného Brodu do školy, tam jsem se vzdělala kresebně, modelovali jsme. Pochopila jsem, že ta forma může mít různé polohy, protože jsem se pohybovala v této lokalitě, Jablonecko, a tady jsou skleněné tyče. A to mě úplně vzalo,“ přiblížila část expozice, ve kterých pracovala s litými skleněnými tyčemi, Gizela Šabóková.

Výstava vznikla na míru atypickému výstavnímu prostoru v muzejní přístavbě v podobě skleněného krystalu. Lidé jí můžou navštívit až do poloviny května 2023.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související