Jablonecká radnice má nové vedení. Na koalici se domluvila ODS, hnutí ANO a Starostové

19. září 2019 08:31

Radnice v Jablonci nad Nisou má nové vedení. Na nové koalici se po měsíční koaliční krizi domluvila ODS s hnutím ANO a Starosty pro Liberecký kraj.

Na pozici primátora nahradil odvolaného Milana Kroupu zvoleného za ANO Jiří Čeřovský z ODS. Spolupráce se dle jeho slov domlouvala během přestávky na zasedání zastupitelů a nikdo s nikým nebyl domluvený dopředu. 

Zasedání v Jablonci nad Nisou

„Vzniklo to opravdu poměrně hekticky, rychle,“ dodal krátce po zasedání Čeřovský.

V městské radě zůstali z původních devíti členů pouze zástupci hnutí ANO – náměstek pro sociální věci David Mánek a radní Stanislav Říha a Jan Zeman. Zástupci České pirátské strany, kteří byli v původní koalici, na své funkce jednoho náměstka a dvou radních rezignovali.

Náměstkem pro rozvoj zastupitelé zvolili ředitele městské společnosti Jablonecká energetická Petra Roubíčka z ODS a náměstkem pro ekonomiku Milana Kouřila za hnutí ANO. Radu dále doplnili Miloš Vele, ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček z ODS a Petr Vobořil za hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

„Koaliční smlouvu zatím nemáme, budeme dále jednat,“ řekl ve středu Miloš Vele z ODS.

O miliardové dotaci na rekonstrukci tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem budou zastupitelé teprve jednat

Zastupitelé Jablonce nad Nisou se měli dotací na rekonstrukci tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem původně zabývat na středečním zasedání. Nově zvolený primátor ale bod z programu zasedání stáhnul.

Trať tramvajové linky č. 11 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou potřebuje investici

Podle Čeřovského nebyli zatím zastupitelé schopní kompetentně rozhodovat kvůli nedostatku informací. „Rozhodování o této věci skutečně musí být takové, že mají všichni k dispozici všechny informace a ty v tuto chvíli nemáme,“ řekl nově zvolený primátor Jiří Čeřovský. Nejprve je tedy dle jeho slov potřeba projednat celou věc s hejtmanem a dopravním podnikem.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou už několikrát upozornil zástupce obou měst, že žádost o dotaci musí být schválena a podána nejpozději v listopadu, jinak o ni dopravce přijde. Poté by hrozilo, že tramvaj číslo 11 mezi oběma městy přestane úplně jezdit.

autoři: Šárka Škapiková , | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související