Jablonecká přehrada je v těchto dnech plná lidí. Vodní záchranáři tam začnou sloužit až příští víkend

20. červen 2021 11:00

Na zahájení nové sezony na přehradě v Jablonci nad Nisou se připravují vodní záchranáři. I přes tropické počasí v těchto dnech budou na základně na Tajvanu na břehu nádrže sloužit až od příštího víkendu. Teď si chystají lodě, defibrilátory nebo zdravotnický materiál.

 „Takový hlavní nešvar na těch vodních plochách je, že se konzumuje velké množství alkoholu. Pak ti lidé přecení své síly a začnou se třeba topit. Samozřejmě to nedokážeme nijak ovlivnit, ale snažíme se být vždy první na tom místě a snažit se těm lidem pomoct,“ přiblížil vedoucí jabloneckých vodních záchranářů Pavel Pažout, jaké zásahy řeší během letní sezony nejčastěji.

Na start hlavní letní sezony se připravuje i horská služba v Jizerských horách. Na všech stanicích už stojí technika – čtyřkolky a sanity, nachystaný je zdravotnický materiál. Nejčastěji horští záchranáři vyjíždějí v létě k úrazům cyklistů. Jsou ale připraveni, zejména v takto teplém počasí, i na zásahy u vody.

„Myslím, že nejvíc využívaná v Jizerkách ke koupání je Černá Nisa, nebo případně přímo na Bedřichově. A to je, pokud se bavíme o legálním koupání, téměř všechno. Nemůžu vyloučit, že někdo může vlézt do josefodolské nebo do soušské přehrady, ale nesmí se to,“ uvedl k možnostem koupání v Jizerských horách náčelník tamní horské služby David Savický. Josefodolská a soušská přehrada slouží jako zdroje pitné vody, je v nich proto zákaz koupání. Turisté nesmějí ani vstupovat na břeh nádrží.

Spustit audio

Související