Jablonec nad Nisou navýšil kapacitu školky Pastelka, plánuje rozšířit i další mateřinky

V mateřské škole Pastelka v Nové Pasířské v Jablonci nad Nisou otevřeli nové oddělení. Nová třída pro dvacet čtyři dětí vznikla po přestavbě školnického bytu, který už byl léta nepoužívaný.

Oddělení je navrženo netradičně. Nechybí tam lezecká stěna, provazový žebřík nebo dřevěné domky, které slouží na hraní i jako úložný prostor. Noclehárnu tvoří postele v šuplících, které se zasouvají do pódia. Na pódiu si pak děti mohou hrát. Důvody vysvětluje ředitelka školky Ivana Novotná.

„Nesplňovalo to, aby tady podle hygienických norem mohlo být čtyřiadvacet dětí, takže ve spolupráci s projektantkou jsme vymyslely toto pódium, které v průběhu dne slouží dětem na tvořivé a vzdělávací hry a odpoledne na odpočinkovou činnost,“ vysvětlila ředitelka školky Ivana Novotná.

Pastelka není jediná jablonecká školka, kde se navyšovala nebo ještě bude navyšovat kapacita.

 „V tuhle chvíli je v plánu a získali jsme opět dotaci na mateřskou školu Montessori, kde by mělo přibýt jedno oddělení. Vedle toho jsme na začátku letošního roku otvírali Josefa Horu, další třídičku. Vedle toho bychom měli otvírat mateřskou školu Arbesova navýšenou o dvě oddělení,“ uvedl náměstek primátora David Mánek za ANO.

Moderní prostory budou podle něj potřeba vždycky, i za předpokladu, že by demografická křivka poklesla a do školek se hlásilo méně dětí.  

„V té chvíli můžeme nějakým způsobem reorganizovat to uspořádání a z některých méně vhodných budov se přesunout do těch nových, které budou kvalitní a lepší,“ doplnil David Mánek. Nové budovy pak nahradí třeba vily, kde jsou často schody nebo stísněné prostory.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související