Ivana Hollanová ráda pekla, a tak si založila Koláčkárnu

14. březen 2019

Domácí koláčky a spousta dalších sladkých dobrot, speciální kávový obřad a ekologicky šetrný provoz. Tím se může pochlubit Koláčkárna v Jablonném v Podještědí.

Založila ji Ivana Hollanová, nadšená pekařka a cukrářka. Domácí pečení už jí nestačilo a chtěla pomoci lidem, kteří jsou na pracovním trhu znevýhodněni jako ona, baví je pečení a chtějí něco dělat. Vzniklý projekt podpořený evropskými fondy našel místo v klasicistním domě U Salvátora na náměstí v Jablonném.

Příchod do útulné kavárničky nenechá nikoho na pochybách, že koláčky a dobroty vznikají přímo na místě. Tak to tam voní. „Teď zrovna doděláváme linecké koláčky, ale hlavně pečeme z kynutého těsta, koláčky na slano i na sladko, štrůdly, kecané koláče, prostě na co je chuť a co si kdo objedná,“ provádí nás provozem Ivana Hollanová s tím, že pečou i bezlepkové a další dietní pečivo.

Při vyprávění zdobí linecké pečivo máčené v čokoládě, které zamíří do ciziny. Je to piplavá ruční práce. „Čokoláda se musí stále míchat, jakmile na ni zapomenete, ztratí lesk. A každý kousek se musí dělat zvlášť. Ruční práce se u pečení nedá nahradit,“ říká Hollanová.

Suroviny pro výrobu kupují především od okolních biofarem a ekosadů. Snaží se šetřit vodou a třídí všechen odpad. Od obalového materiálu z recyklátů, které vrací zpět do oběhu, po biodpad. Veškeré zbytky putují k rodině se slepicemi a dalšími zvířaty, na jaře si chtějí dokonce pořídit vlastní chov slepic. „Na to se ohromně těšíme. Opravdu se dá říct, že u nás platí - ani drobek nazmar,“ směje se Ivana Hollanová.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

Související