Intenzivní srážky zvednou hladiny horských řek na severu Čech

30. květen 2013

V Česku vydatně prší. Hladiny řek a potoků by se mohly zvedat, na některých místech by už v noci a nad ránem mohl být vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Hladiny mají stoupat hlavně na horských tocích na Děčínsku a Liberecku.

V Libereckém i Ústeckém kraji prší drobně, ale vytrvale. Meteorologové na Ústecku jsou mírně optimističtí, srážkový úhrn bude podle nich u spodní hranice jejich odhadu. Do pátečního odpoledne by mělo spadnout zhruba 30 milimetrů srážek. Přesto by nad ránem mohly některé horské toky překonat hranici prvního stupně povodňové aktivity.

Hladiny řek v Libereckém kraji jsou buď stabilní, nebo stoupají jen málo. Nejvýznamnější vzestupy očekávají meteorologové v noci na tocích v povodí Lužické Nisy a Kamenice. V obou krajích je ale zatím klid, nehrozí žádné nebezpečí rozlití vody do krajiny.

Výhled na páteční večer a sobotu tak optimistický není. Sobota by měla být nejkritičtější, na Liberecko i Ústecko se totiž ženou další srážky z Polska, které by mohly hladiny řek zvedat významněji, místy i na druhý nebo třetí povodňový stupeň. Týká se to hlavně horských řek Kamenice, Smědé nebo Jizery.

„V západní polovině Čech bude pršet během celé noci, na ostatním území České republiky už srážky zvolna slábnou a není vyloučeno, že na Moravě by mohly i ustávat,“ říká meteoroložka Milena Ferebauerová.

„Zítra by přechodně mohlo být o něco lépe, jenom místní přeháňky nebo občasný děšť, ale další příděl srážek čekáme během soboty,“ dodává Ferebauerová.

autoři: jbe , dab
Spustit audio