Iniciativa „Zachraňte Vánoce“ otevře 5. prosince v Jablonci nad Nisou Štědrý dům s adventním zbožím

1. prosinec 2021

Už od léta se drobní řemeslníci, umělci a další tvůrci připravovali na adventní trhy. Letos ale své výrobky nemají kde prodávat a přijdou o výdělek. Na pomoc jim přicházejí lidé na sociálních sítích i jiní prodejci. Třeba v Jablonci nad Nisou se otevře celý obchodní dům plný zboží původně určeného na vánoční tržnice.

Zveme teď všechny možné prodejce, kterým zrušili vánoční trhy: Můžou umístit bezplatně svoje zboží do tohoto prostoru…
Jiří Ibl, iniciativa Zachraňte Vánoce

Řezbáři, výrobci domácích marmelád a sirupů, skláři ale i další řemeslníci a umělci nemůžou prodávat své výrobky. Mají je zabalené a připravené pro vánoční trhy, ty ale letos vláda zakázala. Někteří lidé se proto rozhodli je podpořit. O jejich zboží je tak zájem třeba ve skupinách na sociálních sítích. Pomoc nabízejí i dobrovolníci nebo e-shopy a prodejci, na které se zákaz nevztahuje.

Například v Jablonci nad Nisou si budou moci lidé koupit zboží od drobných řemeslníků a umělců v bývalém Domě nábytku. Iniciativa „Zachraňte Vánoce" se tak rozhodla pomoci těm, kdo po vládním zákazu nemohou nabízet své výrobky na vánočních trzích. Do třech podlaží budovy se vejde zhruba stovka prodejců.

„Zveme teď všechny možné prodejce, kterým zrušili vánoční trhy: Můžou umístit bezplatně svoje zboží do tohoto prostoru. Budou tam dobrovolníci a naši kolegové prodavači, takže bychom měli dodržet ta maloobchodní nařízení vlády a zároveň jim pomoct dohnat, co ztratili kvůli (zrušeným) vánočním trhům,“ upřesnil organizátor iniciativy Jiří Ibl.

Obchodní dům poprvé nabídne adventní zboží tuto v neděli 5. prosince, o prodej už projevilo zájem bezmála 50 tvůrců.

S keramičkou Silvií Kubínovou, kterou zasáhlo zrušení vánočních trhů, a také s Jiřím Iblem, jedním z organizátorů iniciativy „Zachraňte Vánoce“, natáčela redaktorka Lucie Fürstová, poslechněte si reportáž.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související