Infocentrum v Horní Malé Úpě patří k nejvýše položeným u nás. Najdete v něm expozici o Krkonoších

26. únor 2019
Česko – země neznámá

V malebné horské vesničce Horní Malá Úpa ve východních Krkonoších mají nejen jedinečnou přírodu, čistý vzduch, staré krkonošské chaloupky, ale také infocentrum. Leží v nadmořské výšce 1 050 metrů a jen asi 100 metrů od hraničního přechodu s Polskem. Patří k němu i stálá expozice o historii obce i celých Krkonoš.

Horní Malá Úpa si zachovala ráz, který jinde v Krkonoších nenajdete. Domy ve stráních mají kolem sebe louky, nejsou nijak seřazené, ale jakoby volně rozeseté. K prvním osadníkům patřili někdy v roce 1566 dřevaři z Tyrolska, Korutan a Štýrska, prapředci místních starousedlíků, kteří sem přinesli věci nevídané a neznámé, jako je například krosna nebo velké sáně rohačky na přepravu sena a dříví.

I tyto dochované předměty z historie Horní Malé Úpy najdete v galerii v budově maloúpského infocentra. Prohlédnout si v něm ale můžete i nejzachovalejší motor z havarovaného letadla Junkers JU-52, které se zřítilo na konci druhé světové války na Obřím hřebeni pod Sněžkou.

Největší letecká tragédie v Krkonoších

Junkers JU-52 bylo transportní letadlo na střední tratě určené pro trojčlennou posádku, osmnáct cestujících nebo třináct nosítek a zdravotní personál. Koncem druhé světové války toto letadlo dostalo do sněhové bouře nad Krkonošemi a čelně narazilo do svahu. Z trosek se podařilo vyprostit šesti zraněným vojákům, které letadlo převáželo. Vydali se na cestu k Růžové hoře. Dva vojáci cestou svým zraněním podlehli.

Po havárii byla na Sněžku vypravena skupina zachránců, ale nepodařilo se jim ve vánici letadlo objevit. Později už byli všichni nalezeni mrtví. Nalezené trosky letadla se pak staly především v prvních poválečných letech atrakcí pro turisty. Důkaz největší letecké katastrofy v Krkonoších, trosky letadla Junkers JU-52, které přes 53 let pokrývali úbočí Obřího hřebene, dnes najdete v Horní Malé Úpě.

Dřevěný kloubek byl pro nosiče fenomén

V expozici maloúpského infocentra uvidíte ale i sáně rohačky, kolovrátek, dnes už historické dřevěné lyže, vázání a obutí, ale také dřevěné krosny, s jejichž pomocí nosili horalé konve s mlékem i seno a pašeráci kontraband. Důležitou funkci při tom plnil nenápadný kousek dřeva zvaný kloubek.

"Je to místní zvláštnost, kterou používali jak dřevaři při svážení dříví na rohačkách, tak i nosiči. Jednoduchý mechanismus umožňoval pevně stáhnout náklad, který byl nesený. V kraji žily celé nosičské rodiny, které se touto dřinou živily. Nosiči unesli až sto kilogramů nákladu, třeba i uhlí nebo pivních sudů," přibližuje jednu z důležitých součástí života zdejších horalů Ilona Zmítková z Infocentra v Horní Malé Úpě.

Prohlédnout si můžete i historickou mezinárodní sbírku bankovek, které se na Pomezních boudách v minulosti objevily.

Stavit se tam můžete pro razítko do turistického deníku, pro informace o autobusových spojích, sjezdovkách, o stezkách a cílech cest do okolí. Na zavřené dveře tam narazíte jen zřídka. V zimní i v letní sezóně tam můžete vstoupit sedm dní v týdnu od 9 do 17 hodin. V mezisezóně je otevřeno od čtvrtka do neděle, nebo když je potřeba, i ve svátcích a při oblíbených maloúpských akcích.

autor: VaW
Spustit audio