Igelitová, nebo papírová nákupní taška? Nejlepší volbou je polyester, tvrdí vědci z VŠCHT

4. leden 2019

Igelitka a papírová taška zatěžují životní prostředí prakticky stejně a polyester ve studii neporazila ani biobavlna.

Studii si u českých vědců objednalo ministerstvo životního prostředí a úkolem bylo porovnat šest druhů tašek – papírovou, bavlněnou a její sestru z biobavlny, polyesterovou a dva typy plastové tašky (lehkou a odnosnou).

Studie nebrala v potaz zdravotní dopady mikroplastů. K tomuto problému totiž zatím neexistuje metodika hodnocení.

Protože se odborníci na věc dívaly komplexně – od výroby, přes použití až po likvidaci – nedopadla papírová taška tak slavně, jak by se dalo očekávat. Její stopa v přírodě je totiž poměrně srovnatelná s tou, kterou zanechá igelitka.

„Papírová taška má o něco nižší nosnost a materiálu se tedy spotřebuje ve srovnání s plastem víc. Další věcí je, že výroba papíru má určité energetické nároky,“ vysvětluje Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany životního prostředí VŠCHT. Dodává ale, že z hlediska odpadového hospodářství je samozřejmě lepší papír než velké množství plastů.

Vítězí polyester

Pomyslným vítězem se v taškovém klání stala lehká polyesterová taška, kterou lze dnes zakoupit prakticky v každé drogerii. „Dokáže nejdéle sloužit – třeba rok, dva i déle. Díky tomu generujete menší množství odpadu a tím se snižují i environmentální dopady,“ hodnotí Kočí.

Nejhůř ve studii dopadla odnosná igelitová taška.

U polyesterové tašky je navíc nezpochybnitelnou výhodou to, že unese až dvacetikilový nákup a vyrábí se z PET lahví. Na studii už podle Vladimíra Kočího dokonce zareagovaly samy obchodní řetězce. „Některé nás teď oslovily, abychom jim pomohli s dotažením výsledků pro jejich konkrétní použití a snaží se tašky zavádět do svých obchodů.“

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související