I z kosení se může stát radost a relaxační aktivita. Správa KRNAP pořádá kurz sečení louky kosou

2. červen 2023 19:43

Některé krkonošské louky jsou tak strmé, že se na ně mechanizace k posečení vysoké trávy nedostane. Je potřeba vzít do ruky kosu, což není jen tak. Musí být správně naklepaná a také se s ní musí umět správně zacházet. 

Čtěte také

Právě teď nastal čas pravidelné senoseče a Správa Krkonošského národního parku proto pořádá kurz pro všechny, kteří se s vysokou trávou chtějí vypořádat tradičním způsobem.

Kosa, prastarý nástroj. V horském terénu konkuruje i těm nejlepším sekačkám. Co na to sekáči Standa Březina a Jirka Trkal? „Zakoupil jsem louku, která byla hodně zpustlá a sekáním a pasením se na ní obnovily některé druhy rostlin, které tam už vůbec nerostly. Zvonky, kopretiny, ocúny.“

„Správně nastavená kosa znamená, že z kosení se může stát i radost a relaxační aktivita. Když si koupíte kosu, tak její ostří, než ho začnete brousit, tak ho musíte ztenčit. Ona to není úplně jednoduchá záležitost.

Kosa

A mistr v naklepávání kosy Dan Mikušík doplňuje. „Kladívko klouže po ostří a tím třením vytahuje onu ocel. Kdybychom jenom bouchali do kosy, tak ocel by měla tendenci se vytáhnout do všech směrů a kosa by se časem začala vlnit. My chceme, aby se to vytáhlo do tenkého ostří. A na to je speciálně upravené kladívko pro naklepávání kosy s krásně vyhlazenou ploškou.

Čtěte také

Sedne se obkročmo na kozlíka a nasadíme na babku. „Babka je ona kovadlinka, která je do kozlíku zasazena.

Kladívko se pohybuje směrem k sobě. „Tohle bylo závěrečné zahlazení a srovnání toho, co se naklepe. Tím se ještě vytvrdí ostří úplně u konce a ještě získá větší životnost.

Máte také svou louku? „Mám svoji louku, která má asi půl hektaru. S tou kosou se člověk vydrápe i na velice strmý svah. A také tam se kosí poměrně dobře, protože gravitace nám pomáhá s tou posečenou trávou.

Vlastnoručně si naklepat kosu a naučit se kosit co nejlépe, k tomu se stačí přihlásit na Správě Krkonošského národního parku ve Vrchlabí a v sobotu 3. června ráno vyrazit s lektory, kosou a hráběmi směr Valteřice.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související