I město potřebuje po zimě uklidit. V Jablonci začnou se strojovým čištěním

V sobotu 28. března začnou v Jablonci nad Nisou se strojovým čištěním města. V místech, na kterých je úklid naplánován, osazují zaměstnanci technických služeb dopravní značení. Úklid má trvat devět týdnů.

„Jarní úklid ve městě začne mytím Horního náměstí tlakovou vodou včetně ručního samosběru. Práce by mohly zastavit jedině teploty pod nulou, kdy by hrozilo náledí a poškození strojů,“ uvedl jednatel jabloneckých Technických služeb Milan Nožička. Apeluje také na lidi, aby respektovali dopravní značení oznamující zahájení úklidu v dané lokalitě a přeparkovali na potřebnou dobu svá auta. Úklid se tím zrychlí a uspoří se náklady.

Ruční úklid, takzvané předmetání, probíhá podle Nožičky už od pondělí 16. března. Zaměstnanci technických služeb uklízí v centru a v okolí přehrady.

„Tímto opatřením jsme chtěli snížit prašnost v ovzduší, neboť máme samosběry s technologií na likvidaci částic menších než PM  10. Tyto částice prachu jsou volně unášeny vzduchem a na sobě mohou nést i viry způsobující onemocnění Covid 19.  Čištění města samosběry, zvláště sídlišť a centra, považujeme v této době jako velmi důležité a potřebné,“ dodává ředitel Nožička.

Úklid je naplánovaný na devět týdnů a zahrnuje předmetání, strojové i ruční čištění ulic, chodníků, uličních vpustí i zelených ploch ve městě.

Jak správně nakládat s použitými osobními ochrannými pomůckami?

Nenechávat jednorázové rukavice, roušky či kapesníky na veřejných místech, nevyhazovat je mimo odpadové nádoby.

Doma použité ochranné pomůcky vložit do plastového pytle o tloušťce minimálně 0,2 mm nebo do dvou tenčích pytlů. Pevně zavázat a povrch svrchního pytle vydezinfikovat. Vyhodit pouze do černé popelnice na směsný komunální odpad.

Po manipulaci odpady je vždy nutné umýt si ruce mýdlem a vodou.

Zdroj: Magistrát Jablonec nad Nisou

autor: mib | zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související