I drony pomáhají zjistit škody po bouřce v Krkonoších. Odhad je 20 000 m³ poničeného dřeva

16. červenec 2021

Po středeční noční bouři je zejména v západních Krkonoších vážně poškozena řada lesních porostů. Množství turistických stezek a cyklotras v této části Krkonošského národního parku je v současnosti neprůchodná. Pracovníci Správy KRNAP aktuálně zjišťují rozsah polomů, které podle prvních odhadů budou dosahovat 20 tisíc metrů kubických. 

Po středeční noční bouři je zejména v západních Krkonoších vážně poškozena řada lesních porostů

Pracovníci Správy KRNAP proto prosí, aby návštěvníci dbali zvýšené opatrnosti, nevstupovali do zasažených lokalit a při pohybu v lese se vyvarovali pohybu pod nahnutými či zavěšenými stromy.

Čtěte také

„Takto soustředěné poškození lesa jsme v Krkonoších neměli od roku 2007, kdy se přes hory přehnal orkán Kyrill,“ říká Václav Jansa, vedoucí odboru péče o národní park.

„Rozsah škod právě zjišťujeme. Plánujeme k tomu použít i naše drony. Naši piloti dnes ráno poškozenou oblast nalétli a díky záběrům, které z dronu pořídili jsme schopni velmi přesně spočítat rozsah škod, zasaženou plochu a počet popadaných stromů. To nám mnohem efektivněji pomůže organizovat práce na likvidaci této kalamity,“ upřesnil Jansa.

Odhadované množství poničeného dřeva odpovídá asi 20 % každoročních těžeb v KRNAP.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.