Hygienici v kraji kontrolují letní tábory. Pokuty už přesáhly 10 tisíc korun

8. srpen 2019 12:52

Kdo a jak pere dětem povlečení nebo kam chodí táborníci na záchod. To všechno zajímá hygieniky z Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, kteří během prázdnin kontrolují dětské tábory.

Dětský tábor téměř u hranic s Polskem v Černousích na Frýdlantsku je schovaný v lese. Kontrole hygieniků ale neunikl stejně, jako dalších 60 po celém Libereckém kraji. Podle zakladatele tábora Michala Viktory jej hygienici kontrolují v podstatě každý rok.

Nedostatky hygienici nachází většinou ve stravování. Zaměřují se především na špatné skladování potravin a prošlé výrobky.

„Určitě se našly nějaké drobnosti v kuchyni. Třeba, že máte více než půl dne otevřené balené potraviny. Takové drobnosti, které doma neřešíte, a na tom táboře to je samozřejmě mnohem přísnější,“ vysvětluje Michal Viktora.

Za různé prohřešky už letos kontrolorky uložily pokuty za více než 10 000 korun. Zaměřují se zejména na prostředí, ve kterém děti tráví svůj volný čas, stravují se, myjí a také spí. Tábory prochází velice důkladně – od kuchyně, přes sociální zařízení až po zdravotní dokumentaci všech zúčastněných dětí.

autor: Eva Malá
Spustit audio