Hygienici dál kontrolují dodržování protiepidemických opatření. Nejčastěji pokutují nenošení respirátoru

7. říjen 2021 13:02

V Libereckém kraji hygienici za poslední tři měsíce zkontrolovali přes tisíc lidí v restauracích, hotelech a v domácí izolaci. Za nedodržování protiepidemických opatření udělili pokuty v řádu desítek tisíc korun. Nejčastěji kontroloři navštěvují různá pohostinská zařízení nebo větší hromadné akce.

Čtěte také

Nejčastěji hygienici navštěvují provozovny, restaurace nebo vozidla hromadné dopravy, kde mimo jiné stále alespoň částečně platí povinnost nosit respirátory, nebo nanoroušky. Za porušování tohoto opatření také padá nejvíc pokut.

Od začátku roku hygienici v Libereckém kraji rozdali pokuty za zhruba dvě stě tisíc korun. Dalším častým prohřeškem na veřejných akcích a v pohostinství je nedodržování systému prokázání bezinfekčnosti aktuálním testem, potvrzením o očkování, nebo prodělané nemoci.

Jak uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová, přibližně polovina kontrol je na základě vlastní úvahy hygieny, zbytek padá na vnější podněty. Za poslední tři měsíce hygienici v kraji provedli celkem přes tisíc kontrol, z toho 21 na různých hromadných akcích.

Úředníci v kraji od začátku června také prošli přes deset tisíc formulářů od lidí, kteří se vrátili ze zahraničí. Tam za nedodržení například karanténních opatření žádná pokuta nepadla.

Aktuální počty nakažených novým koronavirem v Libereckém kraji

V posledních týdnech (k 7. 10. 2021) denně přibývají jednotky, maximálně desítky nakažených. Podle ředitele krajské hygieny Vladimíra Valenty by se lidé ale rozhodně neměli nechat uchlácholit. Uvedl, že vzhledem k situaci v okolních regionech je pouze otázkou času, než se situace zhorší, jak to také ukazují aktuální zprávy o překročení hranice tisíce nakažených za den v rámci celého Česka.

Spustit audio

Související