Hvězdárna v Úpici nabízí pozorování denní i noční oblohy. Strávit tam můžete i celou noc

9. duben 2014
Česko – země neznámá

Hvězdárna v Úpici s tradicí od roku 1959 patří mezi nejstarší lidové hvězdárny v České republice. Svým zaměřením je také jednou z nejpestřejších svého druhu. Věnuje se výzkumu Slunce, meziplanetární hmoty, astrofotografii a mnohému dalšímu. Zároveň nabízí popularizaci astronomie a pozorování denní i noční oblohy pro širokou veřejnost.

Návštěvníci tu mají možnost pravidelně pozorovat Slunce, noční oblohu, pořádají se tu přednášky pro skupiny i jednotlivce. Astronomická pozorování lze uskutečnit pouze za jasné oblohy. Za nepříznivého počasí je možno zajistit náhradní program v sále, který pojme kolem šedesáti lidí.

Novinkou je možnost strávit na hvězdárně celou noc. Program zahrnuje pozorování oblohy s možností přespání ve vlastních stanech. Druhý den ráno pozorování Slunce a dalších objektů a prohlídka hvězdárny. Otevřeno je každý den. Přesný přehled najdete na webových stránkách www.obsupice.cz.

Slunoměr

Raritou je dodnes funkční, více než sto let starý dalekohled

Hvězdárna v Úpici byla otevřena 8. listopadu 1959. Ovšem její historie začala o sedm let dříve. V roce 1952 vznikl pod vedením Vladimíra Mlejnka astronomický kroužek. Jeho členové si svépomocí upravili prostor a začali provádět první pozorování. Na konci roku 1953 si postavili pozorovatelnu s odsuvnou střechou. Ta však byla silnou vichřicí rozmetána do širokého okolí. Tato událost urychlila rozhodnutí vybudovat stavbu větší a bytelnější. V roce 1955 se začala stavět zděná budova s kopulí o průměru šest metrů.

Přístrojové vybavení hvězdárny tvoří mnoho rozličných přístrojů. Některé jsou určeny výhradně pro vědecká pozorování, jiné slouží i k popularizaci astronomie. Hlavní kopule se nachází na hlavní budově hvězdárny a má několik přístrojů pro různé využití.

Měřící přístroje u hvězdárny

Návštěvníci tu navíc uvidí i skutečnou raritu. Dalekohled, který před více než sto lety používal pardubický vizionář a průkopník astronomie baron Artur Kraus. Tento dalekohled je dodnes zcela funkční.

Na střeše hvězdárny a v přilehlých prostorách je i meteorologická a seismologická základna, kde se provádějí pravidelná měření. V areálu úpické hvězdárny je dostatek travnaté plochy, která slouží v létě ke stanování a k pořádání letních táborů se zaměřením na astronomii.

autor: jsl
Spustit audio