Hudba léčí, vědí to i v Hodkovicích nad Mohelkou

31. říjen 2019

V tamním Domě s pečovatelskou službou zpestřují život svých obyvatel muzikou. Podle odborníků jim totiž hudba poskytuje relax a naplňuje je optimismem.

Dům s pečovatelskou službou v Hodkovicích nad Mohelkou zve do své kavárničky kapely, které pravidelně starším lidem hrají. Dědečkové a babičky si nejen s muzikanty notují, ale řada z nich taky tancuje. Skvělou náladu, spoustu příjemných emocí i vzpomínek na mládí jim nedávno přinesla kapela Jen Tak Band. V jejím repertoáru je podle kapelníka Josefa Ježka swing, blues, a vzpomínkové skladby, například s nezapomenutelným Ray Charlesem. Hrají rádi zahraniční hity, které u nás zdomácněly díky pěkným českým textům a v podání Karla Hály nebo Josefa Zímy.

Na jednom z pravidelných posezení u muziky v Domě s pečovatelskou službou v Hodkovicích nad Mohelkou

Vedoucí pečovatelské služby Martina Jakab Hendrychová je ráda, že se výběrem téhle kapely opět lidem strefila do vkusu. K zpěvu a tanci je lákají taky lidovky, country i písničky Karla Hašlera. Důchodkyně Marie Rybářová se svěřila, že má hudbu ráda a že v mládí zpívala se skupinou. Její soused Mirko Černý byl a stále je skvělým tanečníkem a taky muzikantem. Hrál kdysi v Plzni s velkým tanečním orchestrem na saxofon a občas si dnes rád něco vybrnkává. Muzika v podání Jen Tak Bandu ho vrací do nádherné doby, kdy chodil jako mladík na zábavy na takzvané čaje.

Hudební metodička Klára Jenšová muzikantskou a taneční aktivitu seniorů oceňuje. Má to podle ní dobré účinky na jejich psychiku a psychosomatiku. Hudba jim poskytuje relax, veselí a naplňuje je optimismem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.