Hrstková polévka z vloček a zeleniny podle receptu z Podještědí
Hlavním hrdinou těchto receptů našich babiček je oves. Právě o něm budou hovořit Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na hrstkovou polévku z vloček a zeleniny.
- 2–3 hrstky ovesných vloček
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 brambory
- 1 cibule
- 2–3 lžíce sádla
- sůl
- 4 kuličky nového koření
- mletý pepř
- 1 l vývaru
- petrželka nebo pažitka
Na rozpáleném sádle osmahneme vločky. Zalijeme asi litrem vývaru, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory, nové koření, na čtvrtky nakrájenou cibuli, osolíme a vaříme asi 20 minut. Dochutíme pepřem a do hotové polévky vmícháme nadrobno posekanou zelenou nať.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?