Hrstková polévka z vloček a zeleniny podle receptu z Podještědí

Hlavním hrdinou těchto receptů našich babiček je oves. Právě o něm budou hovořit Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na hrstkovou polévku z vloček a zeleniny.

Ingredience
  • 2–3 hrstky ovesných vloček
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 2–3 lžíce sádla
  • sůl
  • 4 kuličky nového koření
  • mletý pepř
  • 1 l vývaru
  • petrželka nebo pažitka

Na rozpáleném sádle osmahneme vločky. Zalijeme asi litrem vývaru, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory, nové koření, na čtvrtky nakrájenou cibuli, osolíme a vaříme asi 20 minut. Dochutíme pepřem a do hotové polévky vmícháme nadrobno posekanou zelenou nať.