Hrozí konec cukrovarnictví v Česku? Výrobci bojují s nízkou cenou i se špatnou úrodou
České cukrovary hlásí jednu z nejhorších sezón. Kvůli suchu byla minulá úroda cukrovky výrazně nižší než obvykle. Z výrobních linek následně sjelo kolem půl milionu tun cukru – meziročně zhruba o sto tisíc tun méně. Na jeho prodeji navíc cukrovarníci tratí, protože ceny cukru dál klesají. Jen za posledních pět let zlevnilo kilové balení v obchodech v průměru o desetikorunu na současných 13 korun.
Cena cukru se v Česku propadla na úroveň ze začátku 90. let. Tehdy ale byla průměrná hrubá mzda kolem tří a půl tisíce korun, dnes je zhruba devítinásobná. Ceny zboží srazilo ukončení tzv. cukerných kvót, které do září 2017 regulovaly množství vyrobeného cukru v Evropské unii, říká předseda představenstva největšího cukrovaru v Česku firmy Tereos TTD, Oldřich Reinbergr: „V důsledku přebytkové výroby cukru přesně po skončení kvót došlo k obrovské nadvýrobě cukru, která samozřejmě měla efekt v Evropě tím, že se srazily ceny. Klesly o čtyřicet procent.“
Umělá sladidla nejspíš nejsou zdravější než cukr, ukazuje nový výzkum
Podle výzkumu publikovaného v časopise British Medical Journal neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že jsou náhražky cukru zdravější alternativou tradičního ochucovadla.
Za současných podmínek nemůže české cukrovarnictví podle Reinbergra přežít. Podnikání navíc komplikují i zákazy ze strany Evropské unie na používání některých pesticidů k pěstování cukrové řepy, vysvětluje výkonný ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Jan Křováček: „Do budoucna se může stát, že nebudeme mít cukrovku ani čím ošetřovat.“
Právě regulace a nízké výkupní ceny cukrovky i cukru nutí farmáře zmenšovat plochy, na kterých plodinu pěstují. Tradice výroby cukru v Česku sahá až do 19. století, kdy bylo v zemi přes dvě stovky cukrovarů, dnes jich je jen sedm.
Související
-
Pokuta za dvojí kvalitu potravin? Takový tlak legislativy může pomoci, říká Věra Jourová
Jak se vyhnout dvojí kvalitě potravin?
-
Rýže je levná, chutná i zdravá… Ideální potravina pro zdravý růst vlasů, nehtů, kůže i kostí
Rýže už dávno není doma jen v asijských zemích. Zvykli jsme si na ní i tady v Evropě – připravujeme z ní všechny možné dobroty od nákypů přes suši až po rizoto.
-
Budou dražší potraviny?
Není umění vypěstovat, ale prodat. To mohli slýchat zemědělci, když si stěžovali, že výkupní ceny obilí jsou příliš nízké a že se jim ho pomalu nevyplatí produkovat...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
V pražské nemocnici zaměnili pacientky. Lékaři provedli potrat ženě, která přišla jenom na kontrolu
-
Přísaha vyměnila kriminalisty za politiky a spojila se s Motoristy. Ideologické tápání skrývá za ‚střed‘
-
ŽIVĚ: Hokejisté Třince a Českých Budějovic bojují v rozhodujícím duelu o postup do semifinále