Hrozí konec cukrovarnictví v Česku? Výrobci bojují s nízkou cenou i se špatnou úrodou

2. květen 2019 10:14

České cukrovary hlásí jednu z nejhorších sezón. Kvůli suchu byla minulá úroda cukrovky výrazně nižší než obvykle. Z výrobních linek následně sjelo kolem půl milionu tun cukru – meziročně zhruba o sto tisíc tun méně. Na jeho prodeji navíc cukrovarníci tratí, protože ceny cukru dál klesají. Jen za posledních pět let zlevnilo kilové balení v obchodech v průměru o desetikorunu na současných 13 korun.

Cena cukru se v Česku propadla na úroveň ze začátku 90. let. Tehdy ale byla průměrná hrubá mzda kolem tří a půl tisíce korun, dnes je zhruba devítinásobná. Ceny zboží srazilo ukončení tzv. cukerných kvót, které do září 2017 regulovaly množství vyrobeného cukru v Evropské unii, říká předseda představenstva největšího cukrovaru v Česku firmy Tereos TTD, Oldřich Reinbergr: „V důsledku přebytkové výroby cukru přesně po skončení kvót došlo k obrovské nadvýrobě cukru, která samozřejmě měla efekt v Evropě tím, že se srazily ceny. Klesly o čtyřicet procent.“

Umělá sladidla nejspíš nejsou zdravější než cukr, ukazuje nový výzkum

Cukr

Podle výzkumu publikovaného v časopise British Medical Journal neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že jsou náhražky cukru zdravější alternativou tradičního ochucovadla.

Za současných podmínek nemůže české cukrovarnictví podle Reinbergra přežít. Podnikání navíc komplikují i zákazy ze strany Evropské unie na používání některých pesticidů k pěstování cukrové řepy, vysvětluje výkonný ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Jan Křováček: „Do budoucna se může stát, že nebudeme mít cukrovku ani čím ošetřovat.“

Právě regulace a nízké výkupní ceny cukrovky i cukru nutí farmáře zmenšovat plochy, na kterých plodinu pěstují. Tradice výroby cukru v Česku sahá až do 19. století, kdy bylo v zemi přes dvě stovky cukrovarů, dnes jich je jen sedm.

Spustit audio

Související