Hřiště u internátu v českolipské Havlíčkově ulici je otevřené. Můžete tam sportovat i pořádat piknik

18. srpen 2021 15:46

Řadu let uzavřený areál se škvárovým běžeckým oválem a fotbalovým hřištěm je nově celý pokrytý trávníkem. Přibyly také odpadkové koše a lavičky. Městská policie bude prostory hřiště na noc zavírat.

Čtěte také

Bývalé sportovní hřiště u českolipského internátu v Havlíčkově ulici je od 18. srpna znovu přístupné veřejnosti. Kromě různých druhů sportů tam lidé mohou přijít také za dalšími druhy zábavy. Lidé si mohou vyrazit zasportovat nebo jen tak posedět vždy od osmi hodin ráno do osmi hodin večer. Areál město získalo od Libereckého kraje výměnou za bývalou školku na sídlišti Špičák.

Celá plocha hřiště byla v posledních minimálně deseti letech téměř nevyužívaná a zarůstala plevelem. Poté, co areál převzalo město, které z něj chce mít odpočinkovou zónu, jsou celé někdejší fotbalové hřiště i běžecký ovál pokryté udržovaným trávníkem. Přibylo několik sad dřevěných lavic se stoly a také litinové, nově natřené lavičky známé z náměstí Tomáše Garrigue Masaryka. Vše doplňují odpadkové koše.

Podle starostky Jitky Volfové z hnutí ANO to není poslední změna. Připravuje se také veřejné místo pro grilování a úprava zděné stavby, kde dřív byly šatny a skladiště sportovních potřeb.

Hřiště v Havlíčkově ulici v České Lípě je opravené

Podobně jako sousední internát, toto hřiště donedávna patřilo Libereckému kraji. Směnou s městem Česká Lípa kraj získal někdejší školku v Hradecké ulici na sídlišti Špičák, kde dlouhodobě provozuje denní pobytové centrum pro hendikepované a dosud tam byl pouze v nájmu. Nový stav umožní hejtmanství do víc jak třicet let staré budovy snáz investovat. Jednou z podmínek převodu bylo, že sportoviště zůstane veřejně prospěšnou plochou, tedy že se tam nepostaví třeba bytové domy nebo něco podobného.

Českolipská sportoviště ožívají

Změnu prodělalo také ještě nedávno zarostlé škvárové hřiště mezi zahrádkářkou kolonií Pod Holým vrchem a sportareálem u Ploučnice, kde je teď udržovaný trávník a opravené branky. Jak vysvětlil ředitel městské organizace Sport Jaroslav Češka, plocha bude sloužit jako tréninkové hřiště místnímu fotbalovému klubu Arsenal a také každému, kdo má zájem jen tak si „zakopat“. Hřiště není oplocené, takže tam každý kdykoliv může zajít.

Na sousedním „velkém" stadionu je pak nová závlaha a čeká se na vyjádření Národní sportovní agentury ohledně dotací na rekonstrukci běžeckého oválu. A na nedalekém hřišti Lokomotivy v ulici 5. května by se ještě letos měla udělat nová závlaha. Už zhruba tři roky je tam na to připravený desítky metrů hluboký vrt.

Spustit audio

Související