Hráz Bedřichovské přehrady je otevřená. Opravu museli přerušit

31. květen 2018

Přes hráz přehrady na Černé Nise v Jizerských horách se znovu dostanou cyklisté i chodci. Její opravu muselo Povodí Labe odložit. Stavební firma najatá na její rekonstrukci totiž ukončila činnost.

S rekonstrukcí přehrady se začalo loni a letos měla pokračovat. Bagry a dělníci na hrázi ale nakonec nejsou, přestože oprava je nezbytná. Stavební firma, která loni vyhrála zakázku od Povodí Labe a která už i s rekonstrukcí začala, se dostala do insolvence.

Cyklisti a chodci by měli být na hrázi opatrní

Ze dne na den tak Povodí Labe přišlo o firmu, která hráz opraví. Novou společnost musí vybrat znovu řádným výběrovým řízením. Na jeho vypsání a následný výběr jsou ale potřeba měsíce. Letos už se proto s opravami nestihne ani začít, protože v Jizerských horách je stavební sezona poměrně krátká. V říjnu už může sněžit nebo mrznout.

Rekonstrukce přehrady je přerušená

Na hrázi je teď povrch zakonzervovaný alespoň provizorně, aby tam mohli chodit turisté a projíždět cyklisté. Povrch je tam nepravidelný, v délce celé hráze je ve třech různých rovinách - v první části zůstaly žulové kostky, v druhé jsou sundané a je tam nasypaný štěrk a třetí část už je opravená a vylitá betonem.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související