Hranice se otevírají. Co byste měli vědět, než začnete plánovat letošní dovolenou?

Evropa je před letošním létem na křižovatce a česká vláda připravila pro občany semafor, který by měl zajistit co nejbezpečnější pohyb osob přes hranice. Ani do zeleně označených zemí ale nebude vždy možné vyjet bez omezení. Jaká pravidla budou platit? Jak je možné využít vouchery, které cestovní kanceláře vydaly jako kompenzace za zrušené zájezdy? A jak se na příval návštěvníků chystají rekreační oblasti v Česku? Poslechněte si celý speciál Radiožurnálu.

Čtěte také

Do zemí v zelené zóně sice Česko umožňuje vycestovat bez omezení, testů či karantény, ale nejde ve všech případech o oboustrannou dohodu. Češi si tedy budou muset před cestou na webových stránkách ministerstva zahraničí zjistit, jestli daný stát nevyžaduje pro překročení svých hranic test na koronavirus.

EU musí nastavit jednotná pravidla

„Velká část států ale plánuje od 15. června zavést reciproční režim,“ ujišťuje náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Barvy na pomyslném semaforu by se podle něj měly aktualizovat v týdenním, respektive 14denním cyklu.

Pokud jde o třetí státy, chceme postupovat koordinovaně v rámci Evropské unie, jinak vznikne chaos, zdůrazňuje. „Kdybychom totiž třeba umožnili českým turistům cestovat do Egypta, ale Rakousko ne, a český turista by tam letěl přes Vídeň, tak jak pak s ním naloží?“ vysvětluje Smolek. S koordinovaným postupem zatím souhlasí všechny členské státy. Jednotná pravidla pro cestování mimo EU by měla vzniknout v následujících týdnech.

Hosté speciálu Radiožurnálu:

  • Martin Smolek, náměstek ministra zahraničních věcí pro řízení sekce právní a konzulární;
  • David Jakš, redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu;
  • Tomáš Sniegoň, spolupracovník Českého rozhlasu ve Švédsku;
  • Eva Svobodová, tisková mluvčí pojišťovny UNIQA;
  • Barbora Kladivová, redaktorka ekonomické redakce Českého rozhlasu;
  • Václav Jabůrek, zpravodaj Českého rozhlasu v Německu;
  • Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce;
  • Viktor Daněk, zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu;
  • Tomáš Macura, primátor Ostravy (za hnutí ANO);
  • Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism;
  • Ivo Grüner, náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

V bezpečných zemích platí pojištění v plném rozsahu

Na novou situaci se připravují i zdravotní pojišťovny. Pravidla se neustále mění, a proto by si podle Evy Svobodové z pojišťovny UNIQA měl každý turista v první řadě zjistit aktuální informace před odjezdem. „Platí, že pokud cestuje do země, kde není žádné omezení, mělo by cestovní pojištění platit v plném rozsahu. A to i v případě, že by během pobytu došlo k nákaze – karanténa i případná hospitalizace budou hrazené z cestovního pojištění.“

Čtěte také

Pro stanovení, zda je země pro cestovatele bezpečná, je pro pojišťovny klíčové doporučení zveřejněná na internetových stránkách ministerstva zahraničí. „Předpokládáme, že nová metodika semaforu se promítne i do tohoto webu,“ doplňuje mluvčí. Pojišťovny také v souvislosti se současnou nestabilní situací očekávají zvýšený zájem o pojištění storna, které lze uplatnit jak na zájezd, tak na individuálně sestavenou cestu.

Zájezdy nejspíš zlevní

S vyhlídkou na otevření hranic přicházejí cestovní kanceláře s novou nabídkou zájezdů. Češi se u cestovních kanceláří zatím hlavně informují. Největší zájem je o zájezdy do Řecka, Egypta, Bulharska, Turecka nebo Tuniska.

Podle Asociace cestovních kanceláří mají ovšem čeští turisté z cesty za hranice stále spíše obavy a odhaduje se, že oproti loňskému roku klesne počet lidí, kteří budou trávit dovolenou v zahraničí, až o 60 procent. Cestovní kanceláře budou proto pravděpodobně spíš ceny zájezdů snižovat, aby nalákaly co nejvíc klientů.

Čtěte také

Peníze nebo voucher

České cestovní kanceláře vydaly v souvislosti s pandemií koronaviru na 120 tisíc voucherů jako kompenzace za zrušené zájezdy. Klienti si za poukazy budou moci do srpna příštího roku pořídit náhradní zájezd či pobyt z nové nabídky. Pokud si nic nevyberou, dostanou peníze zpátky. Na vyplacení hotovosti před srpnem 2021 mají nárok senioři nad 65 let nebo třeba samoživitelky či těhotné.

„Řada cestovních kanceláří nabízí jiné, své vlastní řešení, které je pro spotřebitele často nevýhodné,“ upozorňuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich a doporučuje, aby klienti trvali na zájezdovém poukazu podle takzvaného Lex voucher.

Co Evropská komise vytýká českému zákonu o zájezdových poukazech? Jak se na obnovení turistické sezóny připravují v Chorvatsku? Jaká je situace ve Švédsku, kterému „semafor“ českého ministerstva zdravotnictví přidělil červenou barvu? Jaká pravidla platí pro zájezdy organizované německými cestovními kancelářemi: A jsou české rekreační oblasti připravené na letošní očekávaný příval domácích turistů?

autoři: Tomáš Pavlíček , and
Spustit audio

Související