Hrádek opravuje Ruskou vilu. Budou v ní nájemní byty

Hrádek nad Nisou na Liberecku se pustil do přestavby secesní Ruské vily. Červený cihlový dům v Liberecké ulici dělal hrádecké radnici dlouho starosti. Objekt byl totiž už léta po nevydařené privatizaci opuštěný. Město nakonec vilu koupilo, aby se do ní nenastěhovali bezdomovci.

Podle odhadů by přestavba vily měla stát zhruba šestnáct milionů korun. „Proč se domu říká Ruská vila, nikdo neví, ale slyšel jsem hypotézu, že tu byli ubytovaní údajně ruští vězni odsouvaní po válce,“ říká Pavel Farský, místostarosta Hrádku nad Nisou.

Do vily se teď nastěhovali zedníci. „Dispozice by se měly zachovat tak, jak byly. Opraví se veškeré sítě – nová voda, odpady, elektřina, omítky, okna a přibydou i byty v podkroví, celkem tu bude osm bytů,“ popisuje Pavel Farský.

Obklady koupelnové vany v hrádecké Ruské vile jsou zdobené

Byty, které v Ruské vile vzniknou, by chtělo město pronajímat. „Máme zájem, aby tu byli slušní lidé, kteří se tam nastěhují a budou mít k domu vztah a budou tam chtít bydlet dlouhodobě,“ říká Farský a dodává: „Byty budou hezké, kvalitní, i proto bude nájem trošku vyšší, než je v Hrádku standard.“ První nájemníci by se do vily měli nastěhovat před letošními Vánocemi.

V Hrádku nad Nisou přestavují secesní Ruskou vilu, ve které mají vzniknout nájemní byty
Spustit audio