Hradečtí radní se stále neshodují v názoru na osud parkovacího systému ve městě

10. říjen 2013

Vedení Hradce Králové zatím není jednotné v názoru na to, zda odkoupit nadpoloviční většinu akcií firmy ISP. Ta ve stotisícovém městě spravuje systém placeného parkování na základě třicetileté koncesní smlouvy. Hradečané i lidé do města dojíždějící dokument kritizují. Současné vedení města proto při minulých volbách prohlašovalo, že nevýhodnou smlouvu přehodnotí a změní nebo vypoví.

Smlouvu uzavřelo město s firmou ISP, tehdy ještě pod návzem Atol, od ledna 2007. Už od toho okamžiku ale byla terčem kritiky velké části Hradečanů i lidí do města dojíždějících.

„Že město nemá svůj podíl ve společnosti, že platí nějaké peníze nějaké firmě, která si tak tvoří zisk na náš účet. Za 52 milionů korun si v tomto případě kupujete nadpoloviční většinu ve firmě. Ve firmě je v současné době 20 milionů korun rozdělovaného zisku, je v ní parkovací dům Kačnerka, jsou v ní všechny parkomaty, kanceláře, nějaké vybavení a tak dále,“ popisuje primátor Zdeněk Finka z Hradeckého demokratického klubu.

Podle něj by město odkupem získalo část jejího čistého zisku, tedy zhruba šest milionů korun ročně. To ale podle náměstka Martina Soukupa z ODS nebyl primární cíl smlouvy.

„Společnost ISP má stavět parkovací domy, má postavit tisíc parkovacích míst, 500 má postaveno a 500 má postavit. A pak záleží na dohodě, jestli se budeme bavit dál o tom, že budou vznikat další parkovací domy. Už dnes víme, že je to potřeba. To znamená, že ten systém měl a plní funkci jakési samofinancovatelnosti,“ vysvětluje.

Zdeněk Fink ale tvrdí, že odkup nadpoloviční většiny by znamenal i větší kontrolu nad firmou i systémem samotným. Tedy vliv na ceny a podobně. Zrušení smlouvy by stálo město daleko víc.

„Kdybychom se chtěli s tou firmou teď podle smlouvy rozejít, tak bychom za stoprocentní rozchod zaplatili 280 milionů korun. Tedy více než 5krát vyšší částku, než zaplatíme za polovinu firmy. Já si myslím, že tady si město kupuje za 50 milionů 100 milionů a postavení ve firmě. A to je pro mě celá ta transakce,“ míní.

Podle Martina Soukupa ale firmu kontroluje zástupce města v dozorčí radě a určuje ceny. Má tedy i přehled o příjmech. Smlouva je na dobu určitou. Nový model by pro město byl nevýhodný.

„Pokud bychom vstoupili do společnosti, měli 50 procent, nemáme tři čtvrtě procent společnosti, což znamená, že rozhodování 50 na 50 je plichta, ale hlavně je to napořád. Už nemůžeme nikdy ten systém do budoucna změnit. A hlavně, pokud nebudeme mít své zástupce v představenstvu, nebude tam politická snaha držet parkovného na uzdě, jako to je teď,“ vysvětluje.

Osud smluvního vztahu mezi městem a ISP projednají hradečtí zastupitelé 29. října.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio