Hrad Rychmburk se v sobotu poprvé otevře pro veřejnost

20. květen 2021 07:15

V sobotu se pro turisty poprvé otevře v Předhradí na Chrudimsku hrad Rychmburk. V lednu se z něj odstěhovali poslední klienti ústavu pro duševně nemocné, a proto se Pardubický kraj, rozhodl památku částečně opravit a zpřístupnit pro veřejnost. Zatím pouze nádvoří, vyhlídku a část severozápadního křídla. Na víc totiž nebyly peníze.

Přímo z nádvoří se vchází do opravené části hradu, kam už v sobotu zamíří návštěvníci. Za pokladnou se návštěvníci dostanou do prostorné nové dětské herny. „Konkrétně v téhle místnosti, kde je dneska herna, byla sušárna prádla. Předtím, když jsme procházeli kolem pokladny, tak tam byly pračky, sušičky, technika pro chod domova a myslím, že je naprosto zřejmé, že došlo k zásadní změně,“ říká krajský radní Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), který měl památku na starosti, když ještě sloužila sociálním službám.

„Památka je ve velmi dobrém technickém stavu, jen připomenu, že velkým impulzem bylo to, že v roce 2010 došlo k částečnému spadnutí omítky ze stropu a na základě toho se musely měnit stropy, vyměňovala se část krovů, krytina na střeše a podobně. Tím hrad získal to, že je ve velmi dobré technické kondici. Teď to bude samozřejmě o tom, upravit prostory pro návštěvníky,“ vysvětluje Šotola.

Hrad Rychmburk v Předhradí na Chrudimsku Pardubický kraj částečně zpřístupňuje veřejnosti

V tuto chvíli je pro návštěvníky k dispozici třetí podlaží severozápadního křídla. Právě tam připravilo chrudimské Regionální muzeum expozice o dějinách hradu. „Jednotlivé místnosti po sobě chronologicky monitorují vývoj nejenom samotného hradu, ale i jeho okolí,“ říká ředitelka muzea Klára Habartová.

Vzhůru dolů k hradu

Hrad, který byl postavený na konci 13. století, se také vyznačuje jednou zvláštností. „Protože se nachází na ostrohu, ale k hradu se shází, návštěvníci nestoupají do výšky, ale schází dolů,“ prozrazuje Habartová.

A hrad má dokonce i svou vlastní bílou paní. Je to Markéta z Berkova , kterou její otec nechal zazdít do jedné z místností. „Proč byla zazděná? Jak už to bývá, Markéta si nechtěla vzít ženicha, kterého jí určil otec a ten ji místo toho poslal do kláštera. Do sousedního kláštera odešel i její milý. Oni se setkali, otec na to přišel a nechal Markétu zazdít.“

Návštěvníkům bude dále k dispozici vysvěcená hradní kaple a malý sál pro svatby nebo koncerty. A prohlídku můžete ukončit na vyhlídce. „Věž má vlastní ochoz. Kdo ty schody zvládne, bude odměněn výhledem do okolí. Na moře lesů, to je krásný pohled,“ dodává kastelán Petr Tejkl.

Hrad se pro návštěvníky otevře v sobotu 22. května.

Spustit audio

Související