Hrad Frýdštejn zahajuje sezónu. Kromě historie nabízí i nádherné výhledy

Kamenná věž uprostřed bukových lesů, vlající prapor na vyhlídkovém ochozu, stovky let historie. To je hrad Frýdštejn na okraji Českého ráje. Stojí na kopci, odkud je vidět na Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj a Ralsko. Dnes se poprvé v tomto roce otevřel pro turisty.

„V polovině 14. století se tady stavělo. Nejdříve vznikl ten starý hrad, ten s věží, později byl vybudován ten spodní hrad, ten spodní plac i s tou věží, která je studniční věž,“ popsala kastelánka Frýdštejna Danuše Altová.

Dochované jsou jen kamenné části hradu. Například sklepy.

Do hradu se v dobách jeho největší slávy vjíždělo přes padací most. Uprostřed hradu bylo malé nádvoří, pod ním byla konírna, několik sklepů a taky vycházkový ochoz kolem skály, na které hrad stojí.

Spodní hradní věž byla studniční.

Na druhé straně nádvoří pak býval pivovar. Vodu na vaření piva brali tehdejší sládkové ze studniční věže ve spodní části hradu. „Studna je hluboká asi sedmnáct metrů a není dovybraná. Voda tam nebude. Tam je štola k vodě a jedna štola je tam úniková,“ vysvětlil druhý hradní kastelán Jiří Matouš.

Výhledy z hradní věže jsou úchvatné. Za jasných dní můžete vidět opravdu do daleka.

Dominantou hradu ale není jeho nejnižší místo, ale to nejvyšší. Tedy patnáctimetrová kamenná věž, z jejíhož ochozu je vidět třeba vysílač Černá hora, Kozákov, Milešovka nebo hrad Bezděz.

Zřícenina Frýdštejna si zahrála také v některých filmech, například v pohádce Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo v komedii Oldřicha Lipského Tajemství hradu v Karpatech.

autor: sas
Spustit audio

Související