Hrachové lívanečky podle receptu z Českodubska

Mezi dobroty, na které se snad každý těšil, patří babiččiny lívanečky. Tento recept je právě na ně, ale budou trošku jiné, než jsme zvyklí, půjde o hrachové lívanečky. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nám přiblíží další vybavení tehdejších kuchyní, dršlák.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Uvař ½ l hrachu, rozetři ho a protlač skrze dršlák; utři ¼ kg másla, dej do něho propasírovaný hrách a půl ostrouhané, v mléce namočené vymačkané žemle, dobře to rozetři, dej do toho dvě celé vejce a dva žloutky, k tomu 15 dkg tlučeného cukru, 5 dkg oloupaných, drobně rozkrájených mandlí, trochu to osol, a je-li to husté, přidej k tomu ještě jeden žloutek, dobře to umíchej. Peč z toho v důlkovém plechu lívanečky, pak je posyp cukrem a dej je hned teplé na stůl.