Hrachové lívanečky podle receptu z Českodubska
Mezi dobroty, na které se snad každý těšil, patří babiččiny lívanečky. Tento recept je právě na ně, ale budou trošku jiné, než jsme zvyklí, půjde o hrachové lívanečky. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nám přiblíží další vybavení tehdejších kuchyní, dršlák.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Uvař ½ l hrachu, rozetři ho a protlač skrze dršlák; utři ¼ kg másla, dej do něho propasírovaný hrách a půl ostrouhané, v mléce namočené vymačkané žemle, dobře to rozetři, dej do toho dvě celé vejce a dva žloutky, k tomu 15 dkg tlučeného cukru, 5 dkg oloupaných, drobně rozkrájených mandlí, trochu to osol, a je-li to husté, přidej k tomu ještě jeden žloutek, dobře to umíchej. Peč z toho v důlkovém plechu lívanečky, pak je posyp cukrem a dej je hned teplé na stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.