Hovínko musí mít svůj charakter a význam. A ten má, říká ke své roli v připravovaném seriálu liberecký loutkoherec

24. březen 2021

V ateliéru režiséra Cyrila Podolského, autora večerníčkových Krysáků, vzniká animovaný seriál s postavičkami hovínek. Místo smetiště se tentokrát odehrává v kanálech. Hovínkám hlasy propůjčili třeba Martin Dejdar, Jaroslav Dušek, nebo divadelní herec Marek Sýkora, který byl hostem ve vysílání ČRo Liberec.

Čtěte také

Pro nový animovaný seriál bývalého Liberečáka a svého kamaráda Cyrila Podolského namluvil liberecký loutkoherec postavu Horsta Pucha, jejímž předobrazem byl známý televizní prodejce Horst Fuchs. Seriál se jmenuje Hovnays a vystupují v něm tři rodiny hovínek, které putují kanalizací za vysněnou bílou mísou.

„Nikdo neví, jestli ta mísa existuje, je to taková naděje, ta pouť je naděje a myslím, že v dnešní době potřebujeme naději. Neváhal jsem, dětský svět je o fantazii a já se snažím mít tu fantazii taky. Hovínka pro mě nejsou problém. Tam jde o to, aby hovínko mělo svůj charakter a nějaký svůj význam. A ten má. Myslím, že to bude dobrý seriál,“ odpověděl Marek Sýkora na otázku, jestli nezaváhal se spoluprací, když se dozvěděl, o čem má seriál být.

Postavička ze seriálu Hovnays, kterou namlouvá Lucie Vondráčková

A nezaváhali ani další. Kromě už uvedených přilákal ojedinělý projekt například moderátora Jana Rosáka, který namluví roli toaletního papíru. Svůj hlas jedné z postav propůjčila i zpěvačka Lucie Vondráčková. Hudbu k večerníčku pak zajistí kapela Tři sestry.

Režisér Cyril Podolský počítá s tím, že téma možná někoho pohorší, jako otec ale předpokládá, že dětem se bude pohádka o hovínkách líbit. Aby se vyhnul jakékoliv cenzuře, rozhodl se projekt financovat bez grantů. Podpořit ho můžou lidé ve veřejné sbírce na platformě Hithit.

David Hamr se ale Marka Sýkory neptal jen na připravovaný seriál. Řeč byla také o jeho téměř třicetiletém angažmá v libereckém Naivním divadle, o práci divadelníků v době pandemie, i o tom, jaké to je, hrát pro převážně dětské publikum. Celý rozhovor si můžete pustit v záhlaví tohoto článku.

autoři: David Hamr , reČRoL
Spustit audio

Související