Hovězí jazyk naložený s koriandrem podle „Sandtnerky“

Někteří si možná pamatují, a někteří i dodnes vaří, hovězí jazyk. Vyzkoušíme ho před vařením naložit do nálevu s koriandrem. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 menši hovězí jazyk
  • 18 zrnek utlučeného pepře
  • 8 zrnek nového koření
  • 3 zrnka hřebíčku
  • 12 zrnek koriandru
  • 1 bobkový list
  • 1 proutek tymiánu
  • 5 dkg soli

Hovězí jazyk očistíme, vypereme ve studené vodě a otřeme utěrkou, načež jej potřeme utlučeným kořením a solí. Vložíme jej do kamenného hrnce, položíme na něj čistou dřevěnou destičku a vše zatížíme kamenem, nebo závažím, a dáme do studena uležeti (v létě 8 dní a v zimě 14 dní).

Každý den jazyk obracíme, aby se všude dobře proležel. Uleželý jazyk lehce opereme a vaříme ve vodě 3 hodiny, až změkne. Potom ho vložíme do studené vody, oloupáme, nakrájíme jej na tenké lístky a podáváme k němu hrachovou kaši nebo dušený špenát.