Hovězí jazyk naložený s koriandrem podle „Sandtnerky“
Někteří si možná pamatují, a někteří i dodnes vaří, hovězí jazyk. Vyzkoušíme ho před vařením naložit do nálevu s koriandrem. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 menši hovězí jazyk
- 18 zrnek utlučeného pepře
- 8 zrnek nového koření
- 3 zrnka hřebíčku
- 12 zrnek koriandru
- 1 bobkový list
- 1 proutek tymiánu
- 5 dkg soli
Hovězí jazyk očistíme, vypereme ve studené vodě a otřeme utěrkou, načež jej potřeme utlučeným kořením a solí. Vložíme jej do kamenného hrnce, položíme na něj čistou dřevěnou destičku a vše zatížíme kamenem, nebo závažím, a dáme do studena uležeti (v létě 8 dní a v zimě 14 dní).
Každý den jazyk obracíme, aby se všude dobře proležel. Uleželý jazyk lehce opereme a vaříme ve vodě 3 hodiny, až změkne. Potom ho vložíme do studené vody, oloupáme, nakrájíme jej na tenké lístky a podáváme k němu hrachovou kaši nebo dušený špenát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka