Houslista Jaroslav Svěcený: Mé koncerty slouží k setkávání lidí. Jsme přece společenští tvorové

13. duben 2022

Návštěva rodáka z Hradce Králové, který už jako malý kluk ve 12 letech moc dobře věděl, že jsou pro něj housle životním posláním. Netřeba dlouze představovat. Snad jen, že kromě koncertování doma v Čechách má namířeno zase i do světa. Houslista Jaroslav Svěcený je naším hostem.

Jak se máte?
Teď už je to zase lepší, protože koncertujeme, hrajeme, připravujeme, organizujeme. Takže už jsem v tom správném živlu. Myslím, že nás celkem ty dva roky zocelily. Obzvlášť nás v kultuře OSVČ opravdu výrazně. Teď už zase dělám, takže je to dobré.

Budeme dělat koncerty v rámci předsednictví České republiky v EU. Protože kultura spojuje Evropu velmi přirozeným způsobem.
Jaroslav Svěcený, houslista

Už se tedy zase všechno rozjelo, lidé se vrací na koncerty.
Vrací, vše trvá samozřejmě delší dobu, lidé se vrací postupně, obzvláště starší generace. Já se nedivím, že je ten návrat pomalejší, protože covid nebyla žádná legrace. A když o něm posloucháte 24 hodin denně, tak to zanechá nějaké stopy. Teď chystáme 20. dubna zahajovací koncert XXII. ročníku Bennewitz Festivalu v České Třebové. Je to v krásném kulturním centrum. Jsem rád, že mohu být takovým patronem celého festivalu.

Čtěte také

A právě 20. dubna v 19:00 začínáme, děláme takový specifický projekt s komorním orchestrem Virtuosi Pragensis a s mým kolegou houslistou Martinem Kosem a představujeme slavné dvojkoncerty a koncerty na italských nástrojích 18. století.

Rád se také vracíte do Hradce Králové. Ale většinu roku trávíte na cestách v zahraničí.
Ano, ovšem kromě posledních dvou let. Teď jsem byl krátce na jednom koncertu v Itálii a vracím se do Ekvádoru, kam jedu začátkem května a moc se na to těším. Připravujeme samozřejmě zájezdy po Evropě, ale ani v tuzemsku koncerty nezanedbávám. Ještě před zmíněnou Českou Třebovou hraji 19. dubna v Městském divadle v Kolíně. Je zapotřebí, aby společenský život dostal nějaké grády, protože jsme společenští tvorové a potřebujeme se setkávat. Myslím si, že nám to docela chybělo. Snažím se, aby mé koncerty sloužily právě i ke společenskému setkávání.

Čtěte také

A Hradec Králové také bude?
Hradec bude až na podzim. A samozřejmě o Vánocích pravidelně, protože hrávám na První svátek vánoční vždy v hradecké městské hudební síni s varhaníkem Václavem Uhlířem. Ale jinak putuji po republice, mám tuzemské koncerty, některé jsou dokonce už několikrát posunuté kvůli covidu.

Slyšel jsem, že kromě cesty do Ekvádoru, vás čeká také Irák nebo něco takového?
Máte dobré informace. Budeme dělat koncerty v rámci předsednictví České republiky v Evropské unii a zavítáme i do exotičtějších zemí. Samozřejmě v září budu hrát ve Štrasburku, kde budeme představovat evropské nástroje, protože kultura spojuje Evropu velmi přirozeným způsobem. A podzim budu mít ještě víc rozcestovanější než teď jaro, co se týče zahraničí. Chystám se také do Jihoafrické republiky, protože cesty do zahraničí jsou kořením, které nám teď chybělo. Jsem opravdu šťastný, že můžu občas někam vyrazit.

Jaroslav Svěcený ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkuju moc za dnešní rozhovor. Jaroslav Svěcený byl naším hostem v Dobrém ránu Českého rozhlasu Hradec Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související