Houbová jídla na jídelním lístku? Ze znalosti hub skládají restauratéři zkoušky

25. červen 2019 10:01

Krajská hygienická stanice v Liberci pořádá dnes v poledne 25. června zkoušky ze znalosti hub. Osvědčení by měli mít všichni, kdo volně sebrané houby přidávají do jídel nebo je prodávají. Jde například o restauratéry na horských boudách. 

Zkouška, která se skládá z ústní a písemné části, se koná přímo v budově krajské hygieny v Husově ulici v Liberci. Zájemci musí prokázat nejen znalost hub, ale taky právní předpoklady.

Houbařské "know-how"

Uchazeč by měl umět rozeznat jednotlivé druhy, znát způsob sbírání, skladování, balení nebo prodeje. Měl by vědět taky o nejčastějších otravách a zdravotních potížích, které jsou s houbami spojené.

Podle mluvčí krajských hygieniků Zuzany Balašové osvědčení vyžadují hygienici, když v restauraci zjistí, že se houby prodávají.

„V případě, že jdeme do nějaké provozovny a na jídelním lístku vidíme například omáčku z hříbků, tak se ptáme na jejich původ a provozovatel nám musí toto osvědčení ukázat.“
Zuzana Balašová, mluvčí hygieniků

Zájemce musí zaplatit pět set korun za kolek a prokázat se potvrzením o zdravotní způsobilosti od praktického lékaře. Jeho součástí by mělo být i odborné vyšetření zraku.

Osvědčení, které po zkoušce uchazeč získá, má omezenou platnost, je to dva až deset let. Loni krajská hygiena vydala pět osvědčení, letos je zájem o něco menší. Zkouška je sice primárně pro provozovatele restaurací, ale přijít může kdokoliv, potvrzení o podnikání se nevyžaduje.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související