Houbařská sezóna začala. Ztracené houbaře v lesích často hledají policisté

26. srpen 2019 08:16

Ke ztraceným houbařům nebo sběračům borůvek vyjíždějí v posledních dnech opakovaně policisté v Libereckém kraji. Na tísňovou linku se lidé obracejí s tím, že v lese zabloudili nebo se v náročném terénu zranili a nedokážou si sami pomoci.

Nastal ideální čas vyrazit do lesa na houby. A to, že Češi jsou v tomto směru přeborníci, zjišťují i liberečtí policisté. Často se totiž setkávají s případy, kdy pátrají po lidech, kteří se vydali do lesa, a něco se jim stalo. Na tísňovou linku se pak obrací s tím, že zabloudili nebo se v horším případě v lesním terénu zranili.

Většinou jde ale spíše o úsměvné případy. „Typickým příkladem je případ z Českolipska, kdy syn na tísňovou linku 158 oznámil pohřešování svého otce, kterého ztratil v lese během houbaření poblíž Svébořic. Zprvu otce hledal sám a následně i se svou rodinou. Po neúspěšných pokusech se obrátil na policisty,“ vysvětluje policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Policisté ověřili bydliště ztraceného muže a zastavili se i v blízké restauraci. Poté prošli oblast od Svébořic přes Noviny a Stráž pod Ralskem až po Hamr na Jezeře. Dokonce si vyžádali na pomoc i vrtulník, nicméně ani tak se muže nepodařilo najít. Příběh má ale šťastný konec. Hledaný otec se při cestě z hub stavil v několika hospůdkách a potom u bratrance v České Lípě. Když jeho bratranec zjistil, že jeho příbuzného hledá policie, kontaktoval policisty sám.

Doporučení pro houbaře

Policisté houbařům doporučují, aby předem dobře zvážili své síly. Důležité je dát vědět blízkým, kde se budou pohybovat a kdy se vrátí. Nezbytné je také mít s sebou funkční a nabitý mobilní telefon. Lidé by se neměli vydávat do neznámého neschůdného terénu a kvůli lepší orientaci by si měli naopak všímat výrazných objektů nebo budov u cest, po kterých jdou.

V případě, kdy se v lese ztratí, policisté radí, aby se lidé pokusili vrátit na místo, které je jim povědomé nebo ho mohou dobře popsat. Pokud je to možné, měli by se držet turistických cest se značením a pokud jde na houby skupina, měli by o sobě její členové vědět. Nejdůležitější je nepanikařit a není-li jiná možnost, je samozřejmě možné vytočit tísňovou linku 158 a vyčkat na pomoc.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související