Hotely budou od pondělí zase otevřené. Pro hosty a někde i pro nové zaměstnance

Další rozvolňování koronavirových opatření umožňuje v pondělí otevřít hotely, které byly od loňského 18. prosince zavřené a sloužily jen lidem, kteří přijížděli za prací.

Na otevření se připravují i v hotelech řetězce Pytloun Hotels. Ne všechny jeho hotely byly ale zavřené, třeba liberecký Imperial sloužil k ubytování lidí, kteří do města přijeli pracovně. Obsazený byl ale z méně než čtvrtiny. Některé další hotely byly v pronájmu a sloužily k ubytování agenturních pracovníků.

„Rezervace se teprve rozjíždějí,“ řekl Lukáš Pytloun, majitel řetězce, do něhož patří 13 hotelů v Liberci, Praze, Krušných horách a Krkonoších.

Podle Pytlouna budou hotely otevírat postupně tak, jak bude přibývat rezervací. „Předpokládáme, že by nám obsazenost mohla do čtyř týdnů nastoupat na nějakých 70 procent a od 1. července bychom už chtěli mít otevřené všechny hotely pro standardní klientelu, na kterou jsme v nich byli zvyklí,“ doplnil majitel řetězce.

Firma také znovu nabírá zaměstnance. Ještě loni na začátku roku hotely Pytloun zaměstnávaly zhruba 300 lidí, dnes je jich něco málo přes stovku. „Propustili jsme všechny brigádníky a lidi na dohodu, většinu kmenových zaměstnanců jsme se snažili udržet včetně třeba kvalitních kuchařů. Hodně nám pomohl program ANTIVIRUS,“ řekl majitel řetězce. Teď firma potřebuje nabrat do týmu zhruba stovku lidí, a jak poroste obsazenost, budou přijímat další. „Všechno je naučíme, nepotřebujeme žádné hotové lidi, kteří už v hotelu dělali,“ řekl Pytloun.

Koronavirus připravil loni podle Pytlouna řetězec na tržbách o 100 milionů korun, programy, jako COVID nájemné nebo ubytování a ANTIVIRUS, pomohly snížit ztráty zhruba o 15 procent. „Přišli jsme zhruba o 60 procent obratu, a letos je to zatím ještě horší,“ řekl Pytloun.

Hosté, kteří se od pondělí budou ubytovávat, se musí prokázat negativním PCR nebo antigenním testem na koronavirus ne starším než 48 hodin. Při pobytu nad sedm dní budou muset podstoupit další test. Ubytovat se budou smět i hosté s certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v uplynulých 90 dnech.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související