Hosty Haliny Pawlovské herci Miroslav Donutil a Jana Krausová

28. listopad 2019

Na setkání u mikrofonu s Halinou Pawlovskou v jejím pořadu Na větvi tentokrát přišli Miroslav Donutil a Jana Krausová. Povídali si v Lázních Bělohrad, kam si Halina své hosty pravidelně zve.

Výtvarnice a herečka Jana Krausová se narodila v Praze. Oba rodiče se pohybovali v hereckém prostředí. Otec byl známý loutkář a herec Josef Pehr. Podle vlastních slov ji ale v dětském věku k herecké profesi nic nelákalo, odmalička si zato ráda kreslila a přitahovalo ji výtvarnictví. 
Proto zvolila studium na AVU a divadla se pro nedostatek času posléze vzdala. K filmu se dostala Jana velmi záhy a vlastně náhodou. Nechodila na konkurzy, filmaři si jí ale všimli ve škole, když hledali nové tváře pro snímek Jiřího Hanibala Malé letní blues.

Poté, co jí odrostli synové, začala hrát i divadlo. Svůj zájem i nadále dělí mezi výtvarné umění a herectví. Bližší je jí sice výtvarnictví, ale současný stav, kdy je rozkročena mezi dvěma profesemi, jí vyhovuje.

Miroslav Donutil a Halina Pawlowská

Jeden z nejpopulárnějších českých herců současnosti, Miroslav Donutil, pochází z Třebíče, ale vyrůstal v Brně. Oba rodiče hráli ochotnické divadlo, sám Donutil za středoškolských studií účinkoval v amatérském divadelním souboru Debakl. Tyto první herecké zkušenosti jej přivedly na brněnskou JAMU a v roce 1973 zde dokončil studium herectví. Již v době studií spolupracoval s brněnským divadlem Husa na provázku, kam po absolutoriu nastoupil do stálého angažmá.

Zásadním zlomem v životě Miroslava Donutila byl rok 1990. Jako herec sice slavného, ale stále jen mimopražského a nevelkého divadla dostal nabídku, která se neodmítá, a byl angažován do Národního divadla, kde působil bezmála čtvrstoletí.

Nedílnou součástí tvorby Miroslava Donutila jsou jeho one man show, založené na humorných vyprávěních. Právě v této sféře dosáhl největší popularity a dokázal se prosadit jako vtipný vypravěč a glosátor s ironickým nadhledem a laskavým humorem.

autoři: Halina Pawlowská , Redakce ČRo Hradec Králové
Spustit audio