Horní Mísečky v Krkonoších jsou rájem běžkařů. Nejvýše položené tratě zaručují sníh

11. únor 2020

Běžecké tratě v Horních Mísečkách nad Špindlerovým Mlýnem se nacházejí ve výšce více než 1 000 metrů nad mořem. Což znamená, že se jedná o nejvýše položené tratě v celé České republice. Běžecké trasy se zde nemusí uměle zasněžovat, jsou ale pravidelně upravované. Lyžovat se na nich dá až do jara.

Výchozí poloha pro běžkaře je ideální z rozběhové louky na běžeckém stadionu Horních Míseček, kde si na rovince můžete vyzkoušet nejen lyžařskou výstroj, ale i momentální kondici. A podle výsledku se stačí rozhodnout pro některou z tratí. Běžecký stadion nabízí zároveň potřebné zázemí.

V okolí Horních Míseček se nachází přes třicet kilometrů upravovaných běžeckých tratí. Část vede lesem, který chrání před případným větrem. Rozhodnout se můžete pro cestu, která vede hřebenovkou na Vrbatovu boudu a dál na Voseckou nebo Labskou boudu. Pokud potřebujete spíš rovinku, zvolte trasu na Benecko přes Janovu Horu nebo Přední Labskou.

Trasy jsou nenáročné s pozvolným stoupáním. Ale pokud budete chtít, můžete zvolit i závodní okruhy a vyzkoušet si, jak trénují biatlonisté. Ti sem do Horních Míseček totiž často přijíždějí na soustředění, protože právě tady je zaručená sněhová pokrývka. Na jedné ze zastávek najdete i tréninkovou střelnici.

Jájina vyhlídka s úchvatným rozhledem

První zastávkou pro odpočinek může být Jájina vyhlídka nacházející se asi dva kilometry od běžeckého stadionu. Odtud je za krásného počasí výhled na Kotel a Kotelní jámy i panorama Horních Míseček s Medvědínem, Špindlerův Mlýn a Vysoké kolo.

Jájina vyhlídka

Přes Janovu budku se pak dostanete na hlavní křižovatku na Rovince, čímž se dostanete přibližně do poloviny trasy mezi Horními Mísečkami a Beneckem. Následně můžete zvolit cestu zpět na Mísečky druhou stranou nad Špindlerovským údolím, sjezd do Benecka nebo lze dojet až do Vrchlabí.

Lyžovat v Horních Mísečkách se obyčejně dá od listopadu do dubna. Desítky kilometrů turistických tras ale mohou návštěvníci využít i v létě – pěšky nebo na kole. Ze sněhové peřiny v takovém případě vylezou i dřevěné sochy na Medvědí stezce pro děti.

Spustit audio