Honí vás mlsná? Zjišťovali jsme, jak se v době rouškové daří cukrárnám

Doba koronavirová změnila naše zvyklosti ve všech směrech. Vládním nařízením se museli přizpůsobit živnostníci, změněné nabídce jejich služeb pak jejich zákazníci. Nás zajímalo, jak se karanténní omezení podepsala na provozu cukráren. Moderátor Pavel Kudrna proto zavolal do libereckého Pekařství Jahůdka.

Vyhlášená cukrárna a pekárna paní Jahodové Novotové v Liberci

Jeho majitelky Jany Novotové Jahodové se zeptal, jak si v čase celostátní karantény stojí její cukrárna. „Stojí si dobře. Lidé, i když je taková těžká doba, tak si pořád rádi dají něco sladkého. U nás se nesmí sedět, ale jsme pekařství, takže patříme pod potraviny. Máme tak otevřeno po celou tu dobu téhle krize,“ popsala liberecká cukrářka.

Vyhlášené cukrářky z Liberce

Ze začátku prý podle ní chodilo míň lidí, protože si nebyli jistí, jestli je otevřeno. V současnosti je na běžném objemu výroby.

„Moji skalní zákazníci mě ale drží celou tu dobu,“ doplnila Jana Novotová Jahodová, která svou firmu převzala po své matce Libuši Jahodové. Ta byla po revoluci jednou z prvních soukromnic v Liberci.

Na posezení u dortíku a kávy si budeme muset ještě chvíli počkat

Nemusí ani chodit do cukrárny na Ruprechtické ulici. Jako mnoho jiných firem i Pekárna Jahůdka nabízí své výrobky přes telefon nebo přes internet. Pokud ale přijdou, tak prý podle ní jsou velmi ukáznění, mají roušky, drží rozestupy a do prodejny chodí vždy po jednom.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.