Homosexualita, fanatismus – i o tom je Mučedník. Dnes má premiéru v Malém divadle

Liberecké Malé divadlo dnes 6. října uvádí premiéru inscenace Maria von Mayenburga Mučedník. Hra jednoho z nejvýraznějších současných německých dramatiků vznikla sice před pěti lety (2012), teď je ale možná ještě aktuálnější než dřív. Jejím hlavním tématem je náboženský fanatismus.

Snažíme se o to, aby to bylo mrazivé, aby si lidé na konci pokládali otázky... režisér Martin Tichý

Scéna Malého divadla obklopená publikem hned ze tří stran nabízí divákům intenzivní zážitek. Smích, provázející humorné situace, které jak barevné nitky protkávají celou inscenaci, lidem ale na veřejné generální zkoušce často umrzal na rtech.

V divadle je velká černá tabule v čele školní třídy, která se rychle a snadno mění v kostel, v plavecký bazén i v domov. Střídmé kulisy jako by potencovaly pomalu rostoucí fanatismus mladého Benjamina. Tomu napomáhá i hudba vtahující do děje - pro představení ji složil německý autor Christian Fischer. „Snažíme se o to, aby to bylo mrazivé, aby si lidé na konci pokládali otázky, třeba kde je hranice tolerance vůči radikální víře,“ říká režisér Martin Tichý, který vede diváka příběhem plným krátkých obrazů odvážně. Nebojí se ani kontrastu biblických textů a nahoty. Benjamin v podání hostujícího Jiřího Böhma si ovšem z Bible vybírá jen ty nejkrutější pasáže. „Rozhodně nehraju roli, která je komická,“ tvrdí herec.

Veřejná zkouška představení v Malém divadle

„Sociální drama. Díky komickým výstupům drží divákovu pozornost“

Diváci v Mučedníkovi uvidí například Janu Hejret Vojtkovou jako Benjaminovu matku, Martina Stránského a Martina Polácha nebo Markétu Tallerovou jako učitelku biologie s moderním pohledem na svět. O inscenaci má jasno herec Tomáš Váhala, třídní otloukánek: „Je to sociální drama, které díky komickým výstupům drží divákovu pozornost.“

Mayenburgovu hru vybral dramaturg Martin Urban záměrně: „Její aktuálnost není přímočará. Ta je hlavně v tom, že odhalí rozpory mezi realitou, vírou a vědou.“ Nezvykle odhalující pohled na náboženský fanatismus Maria von Mayenburga v Malém divadle ukazuje, jak snadné je stát se nejen v dnešní době mučedníkem, a to bez vlastního přičinění.

Mučedník
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio