Hledají se Češi a Slováci, kterým Karel Gott změnil život. Dokumentarista Remunda je potřebuje do nového filmu

22. říjen 2019 10:42

Dokumentarista a producent Filip Remunda připravuje spolu s Michalem Gáborem celovečerní dokument Božský hlas od roku 2015. Teď hledá lidi, kterým nedávno zesnulý zpěvák Karel Gott změnil život.

Štáb už natočil Gottovy fanoušky, či přímo ty, do jejichž života populární umělec nevědomě zásadně zasáhl, na Kubě, v Německu, Rusku a také v Japonsku. Teď hledá další protagonisty, kterým Gottovy hlas a písně změnily nebo výrazně ovlivnily život, tentokrát z Česka a Slovenska.

Filmaři se snaží najít odpověď na otázku, proč se hlas rodáka z Plzně, elektrikáře, milovníka života a žen stal soundtrackem života tisíců lidí. Dokument si bere za cíl představit život hlasu Karla Gotta napříč časem, různými kulturami a hranicemi.

„Neuvěřitelných příběhů jsme po celém světě slyšeli desítky, ale stále nám chybí ty české a slovenské. Proto jsme se rozhodli odtajnit ukázku z filmu a vyzvat veřejnost, aby nám lidé zaslali příběhy o tom, jak jim ten všudypřítomný hlas ovlivnil život, v dobrém i zlém,“ říká režisér. Ukázky z filmu v pondělí promítl v pražském kině Světozor. A vyjádřením japonského zpěváka Noriataria Deiho dokládá jím vnímané rozporuplnosti fenoménu Karla Gotta. Japonec říká, že by chtěl zpívat jako Karel Gott, ale žít jako Marta Kubišová. V plánovaném dokumentu by diváci mohli vidět také to, jak německý zubař pouští k vrtání písně Karla Gotta a má teorii, že jeho hlas tlumí bolest.

„Jednou mě pozvali na ambasádu České republiky v Moskvě a tam mi řekli, že lidé, kteří za Gottem jezdí na letiště a na velvyslanectví, jsou zajímaví a zprostředkovali mi setkání s několika z nich. Zjistil jsem, že jedna paní našla díky Gottovi manžela, další přežila tragédii, když si pouštěla jeho zpěv, a začal jsem se pídit po lidech, do jejichž života Gott vstoupil,“ řekl dále režisér Remunda.

Filip Remunda vystudoval pražskou FAMU, katedru dokumentární tvorby. Je spoluzakladatelem Institutu dokumentárního filmu, který pomáhá prosazení českého filmu v zahraničí. Do širšího povědomí veřejnosti se zapsal spolu s Vítem Klusákem mystifikací o fiktivním hypermarketu Český sen. Je držitelem Ceny Pavla Kouteckého, udělovanou za osobitý dokumentaristický počin, za film Pulec, králík a Duch svatý.

zdroje: iRozhlas , ČTK
Spustit audio